Plíseň v bytě

Plíseň v bytě

Kategorie: RADY A NÁPADY

cialis 20mg

cialis cena read here

Zvláště na podzim, kdy přichází sychravé počasí, přichází často do chalup, domů a bytů nezvaný host. Plíseň.



Pokud plíseň odstraníte důrazně a včas, ušetříte spoustu peněz i své zdraví. Čím déle budete otálet, tím zvýšíte riziko možných poškození domu i zdraví. Tuhle mikroskopickou houbu příroda vybavila k přežití v nepříznivých podmínkách tak dobře, že je zcela nezávislá na světle a kyslíku a k bujení jí postačuje jen vlhkost. Záleží na zdroji vlhkosti. Mezi nejčastější příčiny patří zatékání dešťové vody či sanitárních instalací, vzlínání zemní vlhkosti nebo kondenzace vnitřní vzdušné vlhkosti.

Jak bojovat proti plísni?

- Chemickými přípravky - mám obavu, že to je jen dočasné řešení. Navíc chemické přípravky působí i na člověka.

- Větráním – částečně, nepravidelně se snižuje vlhkost. Ovšem, je li venku vlhko, můžete větrat i hodně, vlhkost například z koupelny nevyvětráte.

- Topením - opět se částečně snižuje vlhkost, ovšem pokud máte zateplený dům, nebo nová okna, tak jde vlastně o nízkoteplotní otopný systém a l vysoušení vzduchu nedochází. To docházelo dříve, například v činžácích, kdy radiátory topily na vysokou teplotu a netěsnícími okny profukoval vzduch. Tedy bylo nutno zvlhčovat vzduch. Dnes, po zateplení a výměně oken je problém opačný. Vzduch je třeba vysoušet.

Jak bojovat s plísní?

Rychle. Plíseň je velmi nebezpečná. Například černá plíseň, která se objevuje po zateplení paneláků u tzv. chlebových skříní, je rakovinotvorná. Již sám léčitel Páter Ferda psal, že lidé, mající v domě nebo bytě plíseň, by měli přednostně dostávat nové bydlení. ( to bylo za režimu, kdy vám třeba přidělili nový byt 3 + 1, za to, že jste podepsal, že u podniku budete 10 let pracoval. Opravdu takový nespravedlivý režim existoval.) Jinak jsou děti stále nemocné, dospělí unavení….

Byly i případy, že po zateplení domu zvlhly obvodové zdi, o 30 % stoupla spotřeba energie na vytápění ( vlhká zeď neizoluje), a zvýšila se nemocnost obyvatel. Po 3 letech zateplení strhli.

Dnes, obvykle před realizací zateplení, energetický auditor řeší rosný bod a bilanci vodních par, nemělo by tedy k těmto případům docházet.

plíseň v bytě

Kde se objevují plísně?

Často i v novostavbách. Nebourejte hned, raději kupte vlhkoměr, nejlépe ale přímo odvlhčovač. Máte – li chlazení stropem v podkrovní místnosti, tento systém nevysušuje. Naopak novostavby vysušuje klimatizace, nebo rekuperace. Velmi často se ale objevují plísně i v právě prodávaných domech. Můj známý koupil ve Vizovicích rekonstruovaný rodinný dům. Ten dům realitní kancelář perfektně připravila na prodej. Koupil jej v létě. A v říjnu se mu v polovině 1. nadzemního podlaží objevila plíseň na 1 m výšky! Ten dům byl moc dobře připraven na prodej. S plísní bojuje dodnes.

Jak tedy bojovat s plísní?

Je – li v domě zdroj vlhka, pokusit se jej zlikvidovat. Podřezání, meliorace, zateplení…. Jako velmi účinný se mi jeví odvlhčovač. Je účinný, automatický a energeticky výhodný. Teplo zůstává v domě.

Zateplení má taky svůj smysl. V rámci Zelená úsporám jsme vypracovávali Energetický posudek na starší rodinný dům v Hovězí. Ve 2. podlaží bydleli mladí. Když jsem zákazníkovi předával výpočty, říká mi: „ Víte, já se stále hádám s tchánem. Vlhne a plesniví nám strop. Čím to je“.

Vzal jsem energetický posudek, nalistoval bilanci vodních par před zateplením. Bylo tam: Ve stropě dochází ke kondenzaci vodních par. Bilance kladná. (to znamená, že strop vlhne). Obrátil jsem pár listů – Po zateplení, Bilance vodních par záporná.(Tedy strop vysychá). Tedy i zateplením stropu se můžete zbavit plísně.

Dodávali jsme tepelné čerpadlo do Trenčína. O 30 % jsme výkon předimenzovali. Tak, aby zákazník mohl i v zimě topit jen tepelným čerpadlem, bez dalšího zdroje. Po půl roce v zimě nám zákazník reklamoval tepelné čerpadlo. Nedokázalo dům vytopit. Při minus 12°C venkovní teploty maximálně na + 19°C.

Jen jsem se ptal montérů:

„ Nemá ten dům náhodou z Ytongu? “ „ Má.“ Zněla odpověď.
„ Nemá tam náhodou tu a tu omítku? “ „ Má.“ Zněla odpověď.
„ Nedochází náhodou ke kondenzaci vody na oknech? “ „ Kdyby jen docházelo, přímo to po nich stéká dolů “.

„Fajn, to není problém topenářů. To je defekt stavby.“ Zněla moje odpověď. Topenáři jsou poslední, kdo na stavbu přichází, a velmi často musí řešit věci, které před nimi jiní odborníci „ neudělali nejlépe“. Chce se mi to říci ostřeji, ale to by mi redaktorskou komisí neprošlo.

Rodinný dům, nebo byt je systém. Vše souvisí se vším. A nejde ani dát jednoznačnou odpověď „na všechny problémy světa“.

Špatné zateplení stropu může za 2 roky zlikvidovat trámoví, které bylo například na faře 200 let. Toto mojí radou jsem například zachránil Faru v Bučovicích. Ani mi nepoděkovali. Pokud by tam nechali, co tam provedli, majitel stavební firmy, která zateplení provedla, si mohl rovnou chystat tepláky do vězení, jak mi potvrdil Ing. Šála, CSc.

Ing. Pavel Sýkora, Energetický auditor
Zdroj: www.kodek.cz

Související články:
Voda na stavbách
Vlhkost na stavbách
Budeme stavět dům
Odvlhčovače vzduchu
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 jojo, plíseň je potvora  - Autor: dlejk 28. 12. 2010
 V Číně jsou miliony prázdných bytů  - Autor: zajímavé 6. 1. 2011
 ano, ale v zimě je potíž vytopit je nad + 12 - Autor: v číně 7. 1. 2011
 Plíseň  - Autor: Jan 29. 5. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl