Odvlhčovače vzduchu

Odvlhčovače vzduchu

Kategorie: ÚDRŽBA

plavix

plavix

Jak se zbavit vlhkosti? Je mnoho způsobů, více méně účinných, dražších i levnějších. Vyzkoušejte odvlhčovače vzduchu.



Vlhkost je nebezpečná. Je to nezbytná podmínky pro růst plísní, např. v montovaných domech – dřevodomech, může mít destrukční vliv. Ale nejen tam. Například špatným provedením půdní vestavby můžete za 2 roky zlikvidovat trámy, které tam byly 200 let.

I pokud bude dům perfektně izolovaný, nebude mít vychládající plochy a tepelné mosty, na kterých by se srážela vlhkost, vlhkost v domě bude. Kde se tam bere? Produkuje ji člověk, svou činností, svou existencí. Uvádí se, že 4 členná rodina za týden vyprodukuje 18 litrů vody. Vaření, dýchání, koupelna, nejhorší je bazén a akvárium. Nebo vodní fontánky. Dříve okna netěsnila, vlhkost měla možnost odejít ven, dovnitř se dostával venkovní vzduch, jenž se ohřátím vysušil. To dnes, u moderních oken, již není.

Jaké máme možnosti zbavit se vlhkosti?

Větráním - to je spojené s topením, teplo vám utíká ven.

Rekuperací - řízená výměna vzduchu dům vysušuje. Navíc vám zajistí perfektní čistý vzduch.

Nucenou výměnou vzduchu – Zdravý dům – to je v Anglii, kde je vysoká vlhkost, velmi časté řešení. V našich podmínkách se používá spíše Digestoř.

Klimatizací - klimatizační jednotky vysoušejí

Vzduchovými otopnými systémy – např. krbem. Ovšem to je spojeno se všemi nevýhodami těchto systémů.

Odvlhčovače vzduchu

Odvlhčovače vzduchu

To se mi zdá být velmi elegantní řešení. Jedná se o malé tepelné čerpadlo. Vzduch vstupující do něj je poháněn ventilátorem. Na výparníku kondenzuje vlkost, na kondenzátoru se ohřívá vzduch do této „krabice vstupující“ dokonce na vyšší teplotu, než byl vzduch vstupující. Tedy, teplo zůstává v místnosti! Zařízení je energeticky velmi nenáročné, má spotřebu pod 100 W. V bazénových místnostech se používají vyšší výkony. Odvlhčovač pracuje automaticky, je spínán zvýšenou vlhkostí.

Podobně odvlhčuje sklepy Bojler s tepelným čerpadlem. Ten navíc „vyrábí“ z odpadového tepla teplou vodu. Dnes se dá koupit, díky 30 % slevě, v ceně 20.000 – 22.000,- Kč + DPH. I to je zajímavá cesta, jak jednou pro vždy odvlhčit vaše sklepy, a ještě ušetřit výrazně za elektřinu.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz

Související články:
Plíseň v bytě


 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Zajímavé je i topnení v zákrytu. Vysušuje  - Autor: vysušit 5. 7. 2012
 odvlhčovač - Autor: Martina 27. 4. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl