Jak vybrat truhlíky a květináče, které budou ozdobou vaší terasy po celý rok

Jak vybrat truhlíky a květináče, které budou ozdobou vaší terasy po celý rok

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Přemýšlíte už o tom, jakými rostlinami si letos ozdobíte okolí zahradního posezení na terase? Chystáte se zkrášlit prostor před domem, firemní prostředí nebo svůj malý balkón? 



Pomůžeme vám vybrat stylové a zároveň praktické květináče z moderních materiálů, ve kterých si snadno vypěstujete záplavu pestrobarevných květů, okrasné dřeviny i bylinky do letní kuchyně.

K tomu, abyste se na své terase cítili dobře, potřebujete kromě pohodlného zahradního nábytku i příjemné okolní prostředí. Obklopte se uklidňující zelení či voňavými barevnými květinami a užijte si chvíle odpočinku opravdu naplno!

Záplava barevných květů rozzáří každou terasu

Pestré květiny jsou první volbou pro zkrášlení každého venkovního prostoru. Pro pěstování v truhlících a květináčích zvolte klasiku v podobě muškátů a oblíbených petúnií či surfinií, nebo vyzkoušejte bohatě kvetoucí verbeny, drobnokvěté lobelky, suchomilné šruchy či nenáročné vějířovky. Na větším prostoru se nebojte ani objemných květináčů se vzrostlejšími rostlinami a okrasnými dřevinami, které vaši terasu promění v malou zahrádku. Sáhněte po bohatě kvetoucích oleandrech, středomořských olivovnících, tropických fíkovnících nebo zakrslých odrůdách jehličnanů, jako je jedle, borovice či tis.

 květináče

Založte si jedlou zahrádku, kterou budete mít vždy po ruce

Kromě okrasných dřevin a pestrobarevných květin si můžete zahradní posezení oživit a provonět také malou jedlou zahrádkou. Neustále tak budete mít při ruce čerstvé bylinky, jahody nebo nenáročné druhy zeleniny, jako jsou ředkvičky, kedlubny a menší odrůdy rajčat, paprik i okurek – a navíc v té nejlepší kvalitě. Ve srovnání s klasickými záhony budete mít při pěstování v truhlících a květináčích méně starostí s plevelem i bojem proti škůdcům, kteří by si na vaší úrodě chtěli pochutnat.

Při výběru myslete na design, odolnost a praktičnost

Výběr vhodného truhlíku nebo květináče je základním předpokladem pro to, aby se vašim rostlinám dobře dařilo. Kromě dostatečného objemu nádoby se soustřeďte i na chytře řešený systém pro odtok přebytečné vody, který zabrání uhnívání kořenů rostlin v důsledku nadměrné zálivky nebo náhlé průtrže mračen. V neposlední řadě myslete také na kvalitu a odolnost materiálu, který by si měl zachovat svoji barvu i pevnost za každého počasí.

Celoroční truhlíky a květináče, kterým nevadí mráz

Pokud se chystáte na pěstování rostlin, kterým nevadí celoroční pobyt venku, nebo jen nechcete řešit starosti s uskladněním truhlíků a květináčů přes zimu, jsou pro vás jasnou volbou mrazuvzdorné nádoby. Ty díky moderním odolným materiálům nezmění své vlastnosti ani při dlouhodobém působení mrazu, sněhu a dalších povětrnostních vlivů. Nemusíte se tak bát, že na jaře najdete na terase jen popraskané a vybledlé květináče, které už nebudete moct během příští sezóny použít.

květináče

Vytvořte originální kompozice barevných květin

Už jste slyšeli o pyramidových květináčích a truhlících? Nádoby vyskládané do několika pater šetří místo na terase a navíc vypadají skutečně působivě. Když zasadíte do každého květináče jinou rostlinu, vznikne po sestavení vícepatrové pyramidy jedinečný celek, v němž se květiny vzájemně doplňují. Snadno tak můžete zkombinovat i rostliny, kterým by se v jedné společné nádobě nedařilo, protože mají rozdílné nároky na substrát, zálivku nebo hnojivo.

U okrasných dřevin dbejte na dostatek prostoru

Všechny rostliny potřebují k optimálnímu růstu nejen pravidelnou péči, ale i volný prostor. Okrasné dřeviny a větší rostliny proto vždy sázejte do velkoobjemových květináčů, které jim zajistí dostatečné místo pro kořeny. Protože se velké květináče stanou výraznou dominantou vaší terasy, vybírejte pouze takové modely, které ladí s ostatními dekoračními prvky i celkovým pojetím exteriéru. Pokud se vzrostlými rostlinami plánujete častěji manipulovat, pořiďte si k těžkým květináčům i spodní misku s kolečky z kvalitního pevného materiálu.

Užijte si odpočinek na terase naplno

Vychutnejte si při každodenním odpočinku na terase tu pravou domácí pohodu. Relaxujte v záplavě uklidňující zeleně a voňavých květin – třeba s osvěžujícím drinkem s čerstvou mátou, kterou jste si právě natrhali z květináče vedle svého lehátka.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl