Bezprašná domácnost a čistý vzduch

Bezprašná domácnost a čistý vzduch

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Přesto, že žijeme stále zdravěji, jíme stále zdravěji, nikde v okolí již nečoudí průmyslové komíny ani komíny rodinných domků, alergiků spíše přibývá. A přibývá onemocnění cest dýchacích. Přitom zdraví je dnes asi nejcennější produkt.



V mediích zazněla relace o prachu v domácnostech. Je to podivné, dříve kdekdo topil tuhými palivy, prach tam byl, v domácnostech. Současně ovšem protahovala netěsnící okna. Tedy, kupodivu, tam byl čistý vzduch. Ale lidé chtějí čistý vzduch i dnes. V době, kdy okna perfektně těsní. A díky tomu se v domácnostech hromadí prach, vlhkost, ze které vyrůstají plísně, mnohdy rakovinotvorné, CO2, - vydýchaný vzduch, díky kterému jsou členové domácnosti unavení, ale i radon, formaldehydy a jiné výpary z výrobků, třeba i nových domácností.

A k tomu takzvaně znehodnocený, špatný vzduch. Z kuchyně, koupelny, WC...

A do toho se ještě u vaší novostavby, může objevit archaický, čadící komín souseda. A manželka si vzpomene, že chce do obýváku estetický krb, nebo krbová kamna. Znáte to, všude v domácnosti pak poletuje mikroprach. Dá se tedy s prachem v domácnosti nějak bojovat, nejlépe ale rovnou vítězit?

Prach se v těle ukládá a neodchází.

novostavba

 

Jaké jsou tedy zbraně boje proti prachu a za čistý vzduch?

Lokální čističky vzduchu.

Jsou velmi účinné a nejsou drahé. Řeší ale je problém lokálně. Navíc částečně. Nevyrobí vám zdravý, čistý, čerstvý vzduch. Jen zbaví vzduch nečistit, nejčastěji prachu.

Perfektní vysavače, spíše Luxy.

Z hlediska zbavení se prachu v domácnostech a roztoč, skvělá věc. Neřeší ale zdravý, čistý, čerstvý vzduch pro celý váš dům.

Rekuperace vzduchu

Jde o komplexní řešení. Použitý vzduch je odveden z domu pryč, je přiváděn nový. Jde tedy o řízenou výměnu vzduchu. Zpravidla bývá tato kvalita a množství dodávaného vzduchu kontrolováno. V obýváku vzduch kontroluje čidlo C02, v koupelně kuchyni a celém domě pak vlhkostní čidlo. WC jsou kontrolovány přímo čidlem na WC. A co je důležité, dochází k rekuperaci tepla. Vzduch, který odchází z domu pryč, ohřívá vzduch, který je přiváděn do domu. Tento přiváděná vzduch může být navíc filtrován, případně vlhčen. Znám v praxi případ, kde bylo celkem snadné odfiltrovat kouřící sousedův komín. Filtrace můlže být velmi důkladná, pokud máte v domě alergika. Pokud realizaci provádí zkušená firma, nehrozí, že budete mít ve vzduchotechnické potrubí za 10 let spousty prachu. Nebudete. Ale dost lidí si provádí realizace i svépomocí. Není to nic drahého, ani složitého.

Dotace na rekuperaci

Dotace na rekuperaci se u běžných rodinných domků, i novostaveb, pohybují v částce 100 000,- Kč. Zvláště u malých rodinných domků, jako například baťovských domků, novostaveb a v centru měst, je chyba rekuperaci nedělat. Ministerstvo životního prostředí klade důraz na nutnost čistého vzduchu, již výší dotace. Rekuperace a řízená výměna vzduchu bude hrát, ve stávajícím stavebnictví, stále důležitější roli.

Je rekuperace drahá?

No, asi jako 2 - 3 vysavače, ovšem kvalitní. Ale na vysavače není dotace 100 000,- Kč, jenže na rekuperaci ano. U malých domů se lze dostat s realizací na klíč i do 80 000,- Kč.

A co ty krby?

Moderní krby, viz video, nejenže nepřetápí místnost, mají vysokou účinnost a umí stáložár i 12 hodin, ale umožnují i bezprašný provoz. Celoroční spotřeba dřeva na novostavbách se dostává na jen 3 - 5 m3 dřeva. Jde o vaše zdraví a váš majetek. Obojí je cenné. Zvláště na Ostravsku se dnes stává čistý vzduch politickým a společenským tématem.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Dotace na novostavby
Syndrom nemocných budov - Zdravým dům
Vzduchotechnika, rekuperace


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 hezké fotky, co je - Autor: Domofil 22. 5. 2016
 Na fotce je Inteligentní dům v Severních - Autor: Ing. Pavel Sýkora 23. 5. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl