Stropní chlazení a topení.

Stropní chlazení a topení.

Kategorie: STAVBA

V ČR je to možná novinka. Ve světě se používá již mnoho let. Od rodinných domků, po velké objekty.



Obrázek stropní_chlazeníNa obrázku je rozdělovač topné i chladící vody nafocený v jedné budově. V budově je spousta kanceláří.

 

Na stropě je jednoduchá síťovina – viz válec vpravo. Do těchto trubiček se v topném období přivádí topná voda. Tato má i v době extrémních mrazů mnohem n nižší teplotu, než teplota vody do radiátorů.  Při použití tepelného čerpadla jako zdroje tepla, to znamená vysoký výkon a vysoký topný faktor. Tedy zvlášť nízké náklady na vytápění. V letním období  je do trubek přiváděna chladící voda. Ta má poměrně vysokou teplotu – je dost teplá. To je velká výhoda. Tato teplota umožňuje použít bezkompresorové chlazení. To je opět mnohem levnější a daleko účinnější, než běžná klimatizace, která má v létě v době veder, stejně jen cca poloviční chladící výkon, něž Obrázek stropní_chlazení_2je udáván na štítku. Navíc záření tepla, nebo chladu ze stropu je mnohem příjemnější, než nepříjemné foukání vzduchu.

 

Ve Zlíně lze již vidět i rodinné domky se stropním topením. Výhodou, ve srovnání s podlahovým vytápěním je, že může být jakýkoliv podlahová krytina. V halách beton pro vysokozdvižné vozíky, v rodinných domcích útulné koberce.

 

Systém je taktéž mnohem pohotovější než podlahové vytápění. Chlazení, nebo topení je znatelné již po 30 minutách provozu. U podlahového vytápění je to 6 – 8 hodin, dle vrstvy betonu.  Snadno se tedy reguluje. Je vhodné i pro rekonstrukce starých rodinných domků, kde nízká nosnost starých stropů by již neunesla beton. 

 

 

Autor: ing. Pavel Sýkora

zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Stropní chlazení

Tepelné čerpadlo země voda přímé vypařování

Tepelné čerpadlo země voda s měděnými vrty

Mýty a pověry o tepelných čerpadlech 

Tepelné čerpadlo voda voda 

Tepelné čerpadlo vzduch voda 

Teplo zdarma – teplovzdušné solární kolektory.
Nízkoenergetický rodinný dům bez zateplení - Fikce nebo zkutečnost?
Energeticky úsporný rodinný dům na Zlínsku
Teplá voda denně zdarma. A k tomu peníze za prodanou elektřinu každý rok
Nízkoenergetické domy, pasivní domy, energeticky svobodné domy

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Stropní chlazení a topení. - Autor: Blanka Petlachová 11. 1. 2007

     



bydleti.cz


Životní styl