Šedá voda

Šedá voda

Kategorie: STAVBA

Šedá voda, černá voda, recyklujte vodu, využijte šedou vodu, chraňte přírodu, šetřete, snižujte náklady. Tak nás nabádají ekologické příručky. Myslí to s námi dobře? Myslí to dobře i s přírodou?



Typy vod v domácnosti:

 

Černá voda

 

Je voda ze záchodů. Obsahuje velké množství bakterií, proto ji ekologové nedoporučují znovu využívat. Voda z kuchyně – obsahuje množství tuků, k přímému použití jako šedá voda, bez úpravy, se nedoporučuje.

 

Pitná voda

 

Je čistá vysoce kvalitní voda určená k pití a ke konzumaci. Dodává se vodovodním potrubím.

 

Dešťová voda

 

Je vhodné ji zachytávat. Ideální voda pro zahrádkáře, měkká voda vhodná k praní, splachování.

 

Šedá voda

 

Je odpadní voda z koupelny, sprchy a kuchyňského dřezu. Pozor, voda z kuchyně se příliš nedoporučuje.

 

Co se doporučuje? Mít na šedou vodu zvlášť odpadní potrubí a jímku, vodu rozvádět podzemním potrubím po zahradě a zalévat s ní. Nelze ji skladovat, zálivka se musí provést do 24 hodin, pozor obsahuje čisticí prostředky, prací prášky apod. K tomu, abychom mohli použít šedou vodu na pozemku, je nutno mít povolení úřadů, voda nesmí prosáknout na jiné pozemky. Pokud chceme šedou vodu zlepšit, popř. použít vodu z kuchyně, je nutno instalovat recyklační zařízení, filtry, ventily, toto pravidelně čistit, pokud někam odjíždíme, tak odstavit a vysušit,…

 

Potud teoretické rádoby ekologické příručky.

 

Jaké je použití šedé vody v praxi?

 

Na Nedašovsku neměli dlouho obecní kanalizaci. Měli jen trativody. Po cca 15 letech provozu trativodu, kdy byla voda zasakována do země bez septiku a bez čističky odpadních vod , se občanům  saponáty dostaly do studní. Tedy do individuálních zdrojů pitné vody.  Voda ve studních jim pěnila. Mám tedy podezření, že teorii využívání šedé vody vymyslely a propagují vodárny. Aby se lidem znehodnotily jejich zdroje pitné vody a aby byli nuceni kupovat vodu obecní. Nebo balenou.

 

Jak se tedy chovat ekologicky? Snadno. Pořídit si čističku odpadních vod Akvatik Kompakt. Toto řešení vymyslel p. Kůdela. Do čističky odpadních vod se zaústí odpadní voda z rodinného domu. Tedy voda černá i šedá. Za čističku umístit jímku na vyčištěnou vodu. Čističky odpadních vod Akvatik mají tak vysokou účinnost čištění, že vodu po vyčištění lze opět použít v místě znečištění ! Např. k zálivce zahrady. Do jímky se zaústí i dešťová voda. Tedy máte zde jednoduché, účinné a na servis nenároční řešení jak pomoci přírodě i vlastní peněžence.

 

seda-voda.jpg 

 

Některé obce již dnes preferují moderní decentralizované čištění odpadních vod před dříve používaným centrálním čištěním odpadních vod. Není nutno rozkopávat obec. Je výhodné pro obec, občana i přírodu. Decentralizované čištění odpadních vod má  10 x nižší na pořizovací cenu a 8 x nižší na poplatky za vyčištění vody než centrální kanalizace.   Některé obce poskytují i dotace na individuální čističky odpadních vod.

 

Kvalita čističek odpadních vod je již taky na jiné úrovni. Např. čistička odpadních vod Akvatik nemá žádné díly ve vnitř, které by podléhaly opotřebení. Navíc je zajištěna proti přelití, v případě vypuštění vany. V odchozí vodě z čističky odpadních vod některé rodinné domky chovají i ryby. Vodu lze likvidovat na zahradě rozstřikem zasakovat do země, v praxi se realizovaly i malé odpařovací rybníčky. Velmi malé.

 

Ekologie si na sebe snadno vydělá z úspor. Navíc ještě lze teplou vodu z čističky odpadních vod využít k ohřevu teplé vody. Dnešní ekologie je již mnohem dále, než využití šedé vody, které se propagovalo v 60 – tých letech minulého století.

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel

Zdroj: www.akvatik.cz

 

Související články:

Dotace na čističky odpadních vod

Tepla voda z čističky odpadních vod

Zahradní chovné rybníčky

Čistička odpadních vod aneb jak zalevat zahradu zdarma

Kvetoucí zahrada

Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 zařízení na čištění šedých vod - Autor: Roman Petřík 16. 10. 2012
 zařízení na čištění šedých vod - Autor: Roman Petřík 16. 10. 2012
 zařízení na čištění šedých vod - Autor: Roman Petřík 16. 10. 2012
 zařízení na čištění šedých vod - Autor: Roman Petřík 16. 10. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl