Korek. Zateplování fasád korkem.

Korek. Zateplování fasád korkem.

Kategorie: STAVBA

Zateplování fasád korkem je technologie, pro náročné zákazníky. V okolních státech, a nejen západních“, se používá stále více.



Jaké jsou výhody korkového zateplování?

Firmy, které mají realizované stavby zateplení korkem, uvádějí jako základní výhodu životnost. Po 50 letech užívání, nedošlo dle realizačních firem ke zhoršení vlastností, po 100 letech došlo k 5 % zhoršení tepelně izolačních vlastností korku. Proto se na zateplování fasád korkem dává záruka 50 let.

Korek je difuzní, ale téměř s nulovou nasákavostí vody. Další jeho zajímavou vlastností je antibakteriálnost a paropropustnost. Korek obsahuje přírodní vosk Suberin, který zabraňuje vzniku a šíření plísní, ovšem současně zabezpečuje technické vlastnosti korku v běhu desetiletí beze změn. Tento vosk má také další vlastnost, odpuzuje dřevokazný hmyz a hlodavce. Pro člověka je ale neškodný.

Korek se stále více začíná používat nejen v interiérech, ale i v exteriérech, k zateplování střech, vyrábějí se z něj i části velmi kvalitních dřevěných oken. U oken dnes není problém se sklem, to je dnes teplé. Ale problém Euroooken jsou rámy. A tato tepelné mosty přes rámy zle přerušit právě výhodně korkem.

Rámy oken jsou právě u pasivních domů jinak problém. Studený rám vlastně představuje „studené sálání“. Což je pro člověka velmi nepříjemné. A pasivní domy, z důvodů solárního zisku, mávají velká okna.Korek se stále více se používá i při výstavbě nízkoenergetických a pasivních domů. I jako výplň stěn, kročejová izolace, antivibrační desky apod.

ilustrační foto

Myslím, že brzy se bude říkat, ne máte to ve vatě, ale máte to v korku. Jo, a co cena? Ano, jedná se o přírodní produkt s unikátními vlastnostmi, cena třeba fasádního zateplovacího systému je cca 3,5 x vyšší, než u zateplování fasád kamennou vatou. Když ale uvážíme životnost, vůbec to nemusí být drahé.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor
Zdroj: www.kodek.cz

Související články
Inteligentní dům inteligentně
Inteligentní rekuperace
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 50 let záruka na fasádní zateplovací systém ?  - Autor: zajímavé 15. 4. 2012
 Suberin je opravdu moc zajímavý přírodní vosk - Autor: susu 15. 4. 2012
 korek mám na podlaze i na zdi. 21 let, opravdu - Autor: mám znám 15. 4. 2012
 jo, je to tak. Korek - Autor: koko 15. 4. 2012
  vědecky podložen pozitivní vliv na zdraví  - Autor: U těchto materiálů je 16. 4. 2012
 Korková fasáda - Autor: ARTSTYL 19. 8. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl