Žijete sen někoho jiného? Zařiďte si zahradu podle sebe!

Žijete sen někoho jiného? Zařiďte si zahradu podle sebe!

Kategorie: ZAHRADA

Pořídili jste hotový projekt – dům se zahradou – a nyní máte pocit, že to není ono? Nic není ztraceno, vše můžete přizpůsobit k obrazu svému.



Po jaké zahradě toužíte?

Zahradní prostory u domů z developerských projektů či u domů na klíč jsou poměrně uniformní. Většinou jsou stavěny na rovinatém pozemku a obsahují travnatou plochu a pár záhonů pro okrasné rostliny. Je to logické, developeři musí postavit takovou zahradu, která nikoho neurazí a přitom nebude příliš nákladná a složitá na realizaci. Pokud jste ale neměli možnost podobu zahrady ovlivnit, pravděpodobně bude chybět pergola na terasu či jiné zázemí pro relaxaci nebo setkání s přáteli.

Zapomenout také můžete na zeleninové záhony nebo místo pro kreativitu, ať už jde o umění, či kutilství.

zahrada

S odborníkem, nebo svépomocí?

Zásadní otázka, na kterou byste si měli odpovědět hned na začátku, je, zda se pustíte do rekonstrukce zahrady svépomocí, nebo využijete služeb zahradního architekta.

Oboje má svá pro a proti. Zahradní architekt vám pravděpodobně bude schopen poradit s tím, jaké máte možnosti, a dokáže přinést zajímavé nápady. Stejně tak díky svým zkušenostem dokáže předejít mnoha chybám, kterých se při realizaci svépomocí můžete dopustit. Jen zároveň riskujete, že výsledkem bude zahrada, která je opět realizována podle někoho jiného, a za pár let s ní budete znovu nespokojeni.

Máte-li tedy jasnou vizi a nebojíte se přiložit ruku k dílu, vhodnou cestou pro vás bude rekonstrukce zahrady svépomocí. Výhodou je kromě toho, že vše bude přesně dle vašich představ, také úspora financí za architekta a pracovníky. Na druhou stranu vše bude výrazně časově náročnější. Kromě samotných prací budete navíc muset o realizacích zahrad mnoho nastudovat.

Nastavte jasný koncept

Ujasněte si, jakým směrem zahradu přetvoříte. Stane se z ní sportovně relaxační prostor, na kterém si budete moci zakopat s míčem, osvěžit se v bazénu a uspořádat oslavu s grilováním?

Dalším směrem může být užitková zahrada s ovocnými stromy a zeleninovými záhony. I taková zahrada potřebuje jasný koncept, abyste při pěstování byli efektivní a práce vám šla dobře od ruky, plodiny byly na sluníčku apod. Vhodnými stavebními zásahy také zabráníte některým škůdcům v tom, aby vám úrodu zruinovali.

Poslední variantou je víceúčelová zahrada, která jednotlivé způsoby využití kombinuje. Předpokladem pro realizaci takové zahrady ovšem je, že máte dostatečně velký pozemek. Jinak může zahrada působit stísněným a nekomfortním dojmem.

Zdroj obrázku: Marina Lohrbach / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl