Hydroponie, aeroponie, pěstování bez půdy

Hydroponie, aeroponie, pěstování bez půdy

Kategorie: ZAHRADA

První pokusy se zemědělstvím bez půdy probíhaly v Německu, kolem roku 1938. Dnes se hydroponie a earoponie stále více využívá.



Klesají náklady na pěstování (výrobu) zemědělských plodin, zrychluje se čas obrátky výroby. A o tom to dnes je, o penězích. A bohužel, to taky může být o hladu.

O pěstování bez půdy jde dnes stále vyšší zájem. Cena zemědělských plodin stále více roste, ovšem ruku v ruce tím klesá kvalita. Mít vlastní zahrádku – to je obrovská výhoda. Soběstačnost, samovýroba, samozásobitelství, nezávislost to jsou dnes termíny sledované jako terorismus.

„Malá zahrádka před domem je buňka kapitalismu.“ , vzpomíná energetický expert Ing. Rudolf Vítek na přednášky ve škole v době nedávno minulé. A dnes je to podobné. Zelenina z vlastní zahrádky představuje nejen snížení nákladů rodinných rozpočtů, ale především, obrovské zvýšení kvality. Vždyť v Holandsku se pěstují rajčata na skelné vatě, trhají se do krabic zelená jako jablka a dozrávání se urychluje nějakým postřikem před zavřením krabice. Ve srovnání s tím, Vaše rajče, může plně dozrávat ve slunečních paprscích „kousek od Vašeho stolu“.

Hydroponie

Hydroponické pěstování:

Mezi nejjednodušší hydroponické systémy patří knotový systém ( Wick) a rezervoárový systém. Tedy pasivní hydroponické systémy. Živiny si rostlina odebírá nikoliv se substrátu ( půdy) ale z vody. Tedy samozavlažovací truhlík je hydroponický systém. A ten již asi máte doma. Altivní hydroponické systémy již vyžadují dopravu vody. Tedy čerpadlo, odpad, měřič průtoku a rozvody. V rezervoárovém systému jsou rostliny velmi subtilní, neboť snadno rostou. Dozrávají rychleji než v půdě a na jejich pěstování se spotřebuje mnohem méně práce. Hydroponické pěstování je určeno pro vnitřní pěstování. Byty, skleníky. Velmi zajímavým materiálem pro pěstování je rockwool.

Aeroponické pěstování

Aeroponie je nejmladší technika pro hydroponického pěstování. Jedná se o rozprašování živného roztoku v kořenové zóně, proto název aeroponie, protože roztok vody a vzduchu opravdu letí. Řízkovnice se skládá ze tří hlavních částí - nádrž na roztok, pěstební plát na zavěšení hydrokošíků, víko s větráním pro udržení optimální vlhkosti a čerpadlo + rozvodný systém s tryskami. Ke kořenům se dostává vzduch i živný roztok. Přírůstky zelené hmoty jsou přímo obrovské. Ovšem i aeroponické skleníky jsou již poněkud dražší. Kolem 50 000,- Kč. Hydroponie i aeroponie se již prosazuje i v českých sklenících u rodinných domků. I samovýrobou komponentů pro aeroponické pěstování.

Jsou různé možnosti kombinací. Zemědělská výroba, jako by se přesouvala do výrobních hal, neboť pole obsadily fabriky a fotovoltaické elektrárny:

V zahraničí lze vidět zajímavé hydroponické systémy. V sádkách se chovají ryby, a odpadní voda je příváděna do skleníku, kde z ní hydroponicky pěstované rostliny berou živiny. Rozprašovat vodu pomocí kompresorů a čerpadel - živný roztok ke kořenům, je zajímavá myšlenka. Záleží jak to bude finančně náročné na pořízení a energetická náročnost bude asi také nezanedbatelná. Rozprašování musí běžet nonstop bez přerušení po celou dobu pěstování. Záložní zdroje pro případ výpadku proudu asi budou nutností. Proto se tyto systémy v ČR začaly nejprve používat k nelegálním pěstebním účelům s vysokou mírou ziskovosti.

Ovšem , stačí 1 – 2 světové neúrody, a potraviny mohou být mnohem cennější, než pěstování například konopí.

Autor:Ing. Pavel Sýkora
zdroj:www.kodek.cz
www.bydleti.cz

Související články:
Jak vypěstovat 2000 rajčat na 1 m čtverečním
Jak vypěstovat 375 kg pstruhů ve vodě z domovní čistírny odpadních vod
Výroby elektřiny pro samospotřebu
Dotace Nová zelená úsporám

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 mnohem méně práce pro pěstování rostlin - Autor: to je důležitý argument 31. 8. 2013
 mnohem méně práce pro pěstování rostlin - Autor: to je důležitý argument 31. 8. 2013
 neskutečná úroda v samozavlažovacích truhlí - Autor: cích 1. 9. 2013
 zkoušel jsem i hydroponii - Autor: zko 1. 9. 2013
 dosvicování LED diodami - Autor: do 1. 9. 2013
 podmisky pod kyblíky od barev? proč? - Autor: pod 1. 9. 2013
 skleník s rybami je Akvaponické pěstování - Autor: hladový jedlík 5. 9. 2013
 „Kam kráčíme??“ Toť otázka! - Autor: Petr Resler 7. 9. 2013
 Zelenina vypadla z první desítky ze spotřebního  - Autor: koše 7. 9. 2013
 Výhodou Hydroponie a akvaponie není, že  - Autor: Zahradník 18. 9. 2013
 Záhada věčného jablka na Vsetíně v šatně.  - Autor: ludovít 5. 2. 2014
 věčné jablko - Autor: Veleba  5. 2. 2014
 Rodinná restaurace ve sklepě  - Autor: hoji 3. 3. 2014
 Sobestacni Rusi preziji - Autor: ru 19. 3. 2014
 v beztiznem stavu nerostou rostliny  - Autor: problem ve vesmiru 28. 3. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl