Akvaponický skleník v ČR

Akvaponický skleník v ČR

Kategorie: ZAHRADA

Akvaponické systémy již dobývají i Českou Republiku. Bude jich všude kolem nás stále více. Výhody jsou jasné: Bio kvalita potravin, Soběstačnost, Nezávislost. Navíc nepotřebují velkou plochu, nejsou ani náročné na slunce. 



Lidé se stále více zajímají, o to, co jí. Rajčata bez chuti a zápachu (vůně), pěstovaná někde na skelné vatě bez živin, sklízená bez slunce zelená, dovážená přes celou Evropu, jsou sice "červeným zlatem " pro hypermarkety, jak se ekonomové vyjadřují, ovšem lidé je chtějí stále méně kupovat. Lidé chtějí dnes ovoce a zeleninu vyzrálou, plnou živin, vitamínů a enzymů. "Jste to, co jíte", říká jedna doktorka, "Vaše potrava budiž vám lékem“, říkal Paracelsus. I čínská medicína, při řešení nemocí, neordinuje pohyb, ale změnu stravy. Je asi zbytečné říkat, že na medicíně se učí, že největší výskyt rakoviny žaludku je v Japonsku. Japonci jedí "zdravě", konzumují velké množství ryb. Moře jsou však dnes již tak kontaminovaná. Sám guru českých kuchařů, p. Pohlreich říká, nejlepší strava je ta, co vyroste do 30 km.

Akvaponické skleníky umožňují konzumovat stravu "na vzdálenost natažení ruky. " Navíc, a to je stále důležitější, v kvalitě BIO. Použijete - li ke krmení ryb granule, nebo potravu BIO, je celý systém BIO. Tedy i zelenina.

Nenáročnost Akvaponického skleníku

Nenáročnost Akvaponického skleníku umožňuje výhodné instalace na balkonech, v interiérech. Dříve, či později budeme akvaponické skleníky potkávat v kavárnách, restauracích, na recepcích, ale i v kuchyních. Akvaponii lze provozovat i v buňkách na střeše paneláků. Akvaponické systémy jsou krásné, dekorativní, na rozdíl od třeba mořských akvárií navíc hospodářsky přínosná. Mohou produkovat nejen ryby, ale třeba i krevety. Zatraceně čerstvé….

V současné době se připravují projekty na velké a středně velké akvaponické skleníky. Tedy, prioritou je hospodářský přínos. Produkce zeleniny, masa, vytváření pracovních míst. Ani vy nemusíte zůstat mimo hru.

Akvaponický skleník

Dotace na akvaponické skleníky

Dotace 90 % lze nyní žádat na akvaponické skleníky. Žadateli mohou být církve, obce, charity, ale i fyzické osoby, komunity. Velmi vhodné pro komunitní soběstačnost ve výrobě masa a zeleniny. Komunity mohou získat buď práci do smrti, nebo maso a zeleninu, taky napořád. Případně obojí.

Proč nakupovat něco, co můžete mít vlastní, a třeba zadarmo? Pokud by v minulosti třeba chalupník začal rozumovat, že svou studnu - zdroj vody - prodá sousedovi, a bude si od něj vodu kupovat, velmi rychle by asi skončil ve "cvokhausu". Inu, doba se mění. Víte, kolik rajčat dnes dováží Řecko ze Španělska?

Akvaponické systémy - jedná se o nástup převratné, revoluční technologie. Jak z hlediska produktivity, tak kvality. A rajčata zase budou chutnat jako rajčata, nikoliv anonymní hmota z marketu.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:

Dotace 90 % na akvaponické skleníky
Soběstačné domy
Solární systém, který topí za deště i pod sněhem
RAW strava

 

Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video 1. akvaponického skleníku v ČR - Autor: Ing. pavel Sýkora 20. 7. 2015
 Proč tedy Akvaponický skleník ?  - Autor: Zahradník 21. 7. 2015
 Akvaponický skleník má cca 10 x vyšší úrodu - Autor: Lojza od Lopaty 21. 7. 2015
 Já chci čerstvé krevety !!!! Ty jsoučerstvé  - Autor: Jedlík 21. 7. 2015
 Rajčata na Slovensku 3,9 EURa. Jiná kvalita.  - Autor: Jiná cena  22. 7. 2015
 Bohatí jsou vlastně chudí.  - Autor: Chud 22. 7. 2015
 USA odsouhlasilo zákon Monsanta - Autor: Nevíte so v USA jíte 24. 7. 2015
 Stát bude evidovat i to, kolik piv si  - Autor: dáte v hospodě. Elektronická evidence tržeb 25. 7. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl