Inteligentní dům - vyhodnocení energií

Inteligentní dům -  vyhodnocení energií

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

U inteligentních domů jde o energie v první řadě. Úspory. To je důvod, proč se inteligentní domy budují. Komfort, regulace a ovládání je až druhořadé.



Regulace inteligentní dům přináší úspory energií. Samotná regulace má však omezené možnosti energetických úspor. Ovšem ve spojení se špičkovými úspornými technologiemi, dokáže divy. Bez přehánění.

Inteligentní dům inteligentně

Po téměř 2 letech provozu máme k dispozici přesná statistická data, naměřená 9 kalorimetry, on – line přes internet. Informace jsou převratné, lze je třídit, porovnávat, seřazovat do sloupcových grafů, vývojových grafů, hledat závislosti a souvztažnosti.

Energetický přínos inteligentního domu inteligentně

Je obrovský. Jde o ne úplně dobře zateplený dům, původně bez radiátorů, jen s přímotopy. Velký dům, kolem 350 m čtverečních. Dost prosklený. Byl to obrovský žrout elektřiny. Před cca 3 – 4 lety se platilo za elektřinu kolem 160 000,- Kč ročně. A to tehdy byla elektřina levnější než dnes. Pak investor investoval do tepelných čerpadel vzduch – vzduch. Spotřeba klesla na asi 140 000,- Kč ročně. A to byl dům silně nedotápěn, topilo se málo, byla v něm zima. No a poté se rozhodnul pro revoluční řešení. Realizace inteligentního domu inteligentně.

A byl spokojen. Od května 2011 do vánoc 2011 spotřeboval, nyní již plně vytápěný dům jen 5 700,- Kč na vytápění a teplou vodu a to včetně poměru paušálu! Poté přišla Sibiřská zima,. Jako na zavolanou. Aby prověřila Inteligentní dům inteligentně. Opět byly naměřeny překvapující výsledky. I v mrazech kolem mínus 22 °C dal solární systém 37 kWh denně tepla. (To, jak víte, v únoru, kdy je krátký den, běžné solární systémy nedávají téměř nic).

Ani v době sibiřských mrazů nebylo nutno zapínat elektrokotel. Vše pokrylo tepelné čerpadlo. Celoroční náklady na vytápění a teplou vodu se dostaly na 22 000,- Kč. Pro realizaci díla se nečerpala žádná dotace, zato byla použita špičková technologie a návratnost bude kolem 5 let. Díky zdražování energií spíše méně.

Inteligentní dům

Solární vytápění v zimě

Inteligentní dům dal odpověď na možnosti solárního vytápění v zimě. Kvalitními solárními kolektory by to asi bylo možné. Dávaly + 50 °C dokonce pod vrstvou sněhu a ledu!

Porovnání technologií:

Protože systém měření a regulace inteligentní dům se používá již cca 7 a více let, lze porovnávat naměřená data z jiných domů. Solární systém zde instalovaný má cca 3 x vyšší účinnost, než běžné vakuové trubicové kolektory a tepelné čerpadlo zhruba 2 x vyšší topný faktor, než „švédská kvalita – teplo z hlubin země“. A to jsou zde „jen radiátory“. Investor dokonce 9. kalorimetr instaloval na stávající starší solární systém - deskové kolektory, a i v létě má solární systém inteligentního domu inteligentně vyšší účinnost!

Běžný občan díky této realizaci, dostává do rukou data, která nemají zřejmě k dispozici ani vysoké školy, ani státní zkušebny. I když, to již bude minulostí. Data právě třídí jedna studentka na svou diplomovou práci – „Využití geotermální energie při vytápění rodinných domků v praxi.“ Paní Janička Konečná.

A jaký je závěr? Kvalita se vyplatí. Vysokou účinností k rychlé návratnosti investic a snížení energetické závislosti na dodavatelích energií. Došlo k několikanásobnému snížení nákladů na energie a zvýšení tepelné pohody. Dům je plně, příjemně vytápěn.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor
Zdroj: www.kodek.cz

Související články:
Inteligentní dům inteligentně
Solární vytápění v zimě
Dřevo nebo tepelné čerpadlo
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Kdyby takový dům měli všichni, tak plynárny  - Autor: úspory jako na dlani .- přehledně  2. 3. 2013
 Energie v Česku zdražují nejrychleji z celé EU - Autor: EUROSTAT 3. 3. 2013
 Škoda Auto pořídila biomasu, a nyní stahuje tepení - Autor: aby nemuseli propuštět 4. 3. 2013
 úspory se vyplatí. Voda v ČR je dražší než v NSR - Autor: spotřebitel 5. 3. 2013
 Energie jsou a budou v tomto státě drahé.  - Autor: Energetická chudoba,  15. 3. 2013
 Elektrická energie v ČR brudí i ekonomiku - Autor: drahota 17. 3. 2013
 Váš plyn přeplatí Číňani ! Čím budete topit ?  - Autor: změna topení 24. 3. 2013
 žaluzie - Autor: ludmila 28. 3. 2013
 www.solarnirevoluce.cz - Autor: M. 2. 4. 2013
 čínu bych právě nedoporučoval. O tom je článek.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 2. 4. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl