Dřevo nebo tepelné čerpadlo

Dřevo nebo tepelné čerpadlo

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Co je výhodnější na vytápění dřevo nebo tepelné čerpadlo?



Oblíbené tvrzení, že dřevo je topení téměř zdarma, již mnoho let není pravda. Doba se změnila, ovšem hlavně ceny dřeva. A množství volného času běžného občana.

Bývalé mlýny

Mlýnů je poměrně hodně. Dříve byl mlýn pomalu v každé vesnici. Obce byly soběstačné, později mlýny sloužily jako elektrárny. Třeba známý Fučkův mlýn ve Valašských Kloboukách. Mlýny dnes slouží různým způsobem. K bydlení jako domy, nebo bytové domy, popřípadě penziony a hotely. Vytápění mlýnů řešíme dlouhá léta, letos se jich najednou nakupilo několik.

Ke každé nemovitosti se snažíme přistupovat individuálně. Najít nejvhodnější řešení, pro ten který dům. A u mlýnů jsou možnosti velmi zajímavé. Jsou to zpravidla důkladné stavby, s historií a dlouhou životností. Člověk se tam hodně může naučit. Třeba o tom, jak škodlivé je podřezání smíšeného, nebo kamenného zdiva, přestože teorie mluví opačně. Ti naši předkové vůbec nebyli hloupí. Dnešní „chytráci“ mnoho mohou zkazit, třeba i nechtíc.

U rekonstrukcí mlýnů platí, že čím horší je starý stav, tím více se tam dá dosáhnout rekonstrukcí. Přehnali to jen ve Valašských Kloboukách, kde mlýn degradovali na cenu kovového šrotu, asi si to heslo příliš vzali k srdci.

Mlýn

Možností vytápění mlýnů je hodně. Na obrázku je Stanský mlýn. Přetvořen na penzion. V kotelně má akumulační nádobu 3.000 litrů, a do ní topí 2 dřevoplynové kotle. 25 kW + 45 kW. Celoroční spotřeba dřeva je 75 kubíků. Topení dřevem dávno není levné, ovšem navíc je pracné. V zimě se protopí i kubík dřeva za den. Majitel je velmi šikovný, má kovodílnu, vše restauroval svépomocí, je zde nádherný dobový interiér sleděný s moderními materiály. Majitel si stěžoval, že minulý týden o víkendu měl penzion plný, a přesto, že bylo celkem teplo + 9 °C, celý víkend strávil v kotelně. Další obrovské množství práce „sežere“ příprava dřeva, doprava, pohotovost – chodit topit…je to otročina. Došel k názoru, že „ je třeba si hledět hostů, a ne sloužit kotlům.“

Tepelná čerpadla s měděnými trubkovými výměníky

Proto instaluje tepelná čerpadla s měděnými trubkovými výměníky od Kodeku. Spotřeba elektřiny na primáru (čerpat vodu ze studny) bude 0 ( nula) kWh. Tepelná čerpadla mají vysokou účinnost i v tuhých mrazech. Nespotřebovávají žádnou energii na odtávání.

Pokud si ocení práci se dřevem a kotelnou na 250 000,- Kč ročně, ( uvažujme s rezervami 150 000,- Kč ale kdo dnes bude pilně a odpovědně pracovat za 60 Kč / hodinu), a k tomu 75 kubíků dříví, dělají náklady na topení a teplou vodu ročně minimálně 240 000,- Kč. Kouzlo mlýna je, že zelený bonus – tepelné čerpadla přinesou dalších 24 796,- Kč. Takže přechod, na tepelná čerpadla přinese ročně 264 797,- Kč. Protože investor rekonstruoval mlýn do nádherné podoby sám, provádí svépomocí i instalaci tepelných čerpadel. I kdyby si nechal tepelná čerpadla instalovat „naklíč“, návratnost investice nebude delší než 2 roky.

Zdají se vám být energetické úspory nereálné? Běžte to zkontrolovat. Mlýn je vám otevřen. Mlýny mohou být z hlediska energetického plusové domy, což je o 2 řády lepší, než pasivní domy, přesto, že nemají žádnou tepelnou izolaci.

Autor:Ing. Pavel Sýkora
Zdroj:www.kodek.cz

Související články:

Solární vytápění v Sibiřské zimě

Tepelné čerpadlo zadarmo

Inteligentní dům inteligentně
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 stanský mlýn vypadá malinko jinak. dám třeba - Autor: Ing. Sýkora 1. 1. 2013
 A co v rodinných domech ? Dřevo, nebo tč ?  - Autor: tonda topič 1. 1. 2013
 Dům s tepelným čerpadlem má ekotarif. Levnou  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 1. 1. 2013
 Stanský mlýn má v kotelně 13 kubíků akumulační - Autor: malinká nepřesnost 2. 1. 2013
 milion anglických rychlovarných konvic  - Autor: kolabuje síť 15. 1. 2013
 Škoda auto pořídila biomasovou kotelnu a stahuje - Autor: drahé topení biomasou  4. 3. 2013
 A vyplatí se dřevo v malých úsporných domcích?  - Autor: tepelná ztráta 7 kW 12. 3. 2013
 Stanský mlýn funguje super, primár 0,- nula  - Autor: Vyzkoušejte, zkontrolujte 6. 5. 2013
 Gessner z Valašských Klobouk, evropský architekt - Autor: kapacita 10. 5. 2013
 "již 3 měsíce jsem nebyl v kotelně," říká majitel - Autor: Ing. Pavel Sýkora 15. 6. 2013
 Tepelné čerpadlo 14 kW nahrazuje dřevoplyn  - Autor: Stanský Mlýn  4. 12. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl