Jak zařídit malý byt, aby vypadal prostorněji, a přesto byl útulný?

Jak zařídit malý byt, aby vypadal prostorněji, a přesto byl útulný?

Kategorie: BYDLENÍ

S malými byty je potíž, neumístíte do nich vše, co byste si představovali. Nelze je přeplnit nábytkem a ani drobnostmi, už by se v nich pak nešlo ani nadechnout. Jenže právě vy máte rádi bytové dekorace, koberce a zabydlené útulno, které se s bydlením v malém prostoru vůbec neslučuje, ale zrovna teď musíte v malém bytě žít? Poradíme vám pár triků, díky kterým si byt opticky zvětšíte, aniž by o útulnost přišel.



Začněte od podlahy

Pokud to s optickým zvětšením bytu myslíte vážně, je nutné se do toho pustit od podlahy. Klidně i s pomocí půjčky bez potvrzení příjmu, kterou si vezmete třeba u banky. Investice do bydlení se totiž počítá mezi dlouhodobé projekty, kde se vám přeplatek na půjčce vrátí buď užitkem, jaký ze změny v bydlení máte, nebo navýšením ceny bytu – když se rozhodnete jej prodat.

A jak budete podlahu měnit? Proces je čistě na vás – zda se rozhodnete pro důkladnou výměnu až po betony, nebo jen překryjete stávající povrch novým vinylem. Důležité je, že nová podlaha musí být v celém bytě stejná a světlá, s žádným nebo jen miniaturním vzorem. Tím dosáhnete prvního úspěchu v (optickém) zvětšení obydleného prostoru.

I stěny si zaslouží být větší

To stejné se týká i stěn. Kde jsou tmavé nebo příliš vzorované tapety, tam volte výměnu za světlý povrch se vzorem jemným nebo ještě lépe žádným. Čím méně prvků bude na omítce (tapetě), tím svobodnější budete při výběru nábytku nebo dekorací.

Byt rozdělte na funkční celky - třeba díky sedačce nebo knihovně až ke stropu

Ve velkých bytech si můžeme dovolit mít nábytek jen do výšky pasu – a stěny nechat volně dýchat, čímž se byt prosvětlí ještě víc, vznikne možná i trochu dojem opuštěného prostoru, což mnoha lidem nesmírně vyhovuje.

V malém bytě však musíme postupovat přesně naopak – volit nábytek tak, aby opticky, ale i funkčně oddělovat jednotlivé části bytu, a prostor prakticky vyplňoval – zejména pokud se jedná o garsoniéry. Dejte si tu práci a vyhledejte nábytek, který dosáhne až ke stropu, případně si jej nechte udělat na míru.

Nejprve si však pečlivě promyslete, která část bytu poslouží za jakou místnost – kde uděláte koutek pro společné setkávání (obývák), kde pro spaní (ložnice), kde pro práci (pracovna) a kde například pro společné večeře (jídelna).

Podle toho si byt pečlivě namalujte v měřítku - i s plánovaným nábytkem, abyste lépe viděli, kolik pak kde zůstane volného místa. Možná vás překvapí, že budete muset změnit šířku či hloubku stolu nebo knihovny. Jste-li zběhlí v IT, využijte některého z online plánovačů prostoru.

byt

Hledejte chytrá řešení úložných prostor

Předpokladem úspěchu v zařizování malého bytu je nejen dokonalé vyřešení odkládacích a úložných prostor, ale i spojení nábytku s dalším vybavením, které je v domácnosti nezbytné. Závěsný stůl nebo žehlicí prkno, které po použití sklopíte ke stěně nebo do skříně, vám dodá mnoho životního prostoru navíc.

Nezapomeňte, že do každého koutku, rožku, nebo i ke stropu se dá vymyslet úložný prostor, který nahradí odkládací komoru. V úložné boxy se může proměnit schod u vyvýšeného oddělení pro ložnici, anebo prostor nade dveřmi - jak ze strany přístupové chodby, tak i z pokoje.

U bytů s vysokými stropy se často nabízejí ložnice ve zvýšeném patře, pod stropem. Než se pro ně rozhodnete, zhodnoťte si, zda jste schopni spát pod stropem, kde je vždy nejtepleji a kam stoupá vydýchaný vzduch, ale také, jestli budete ochotní hned po probuzení lézt po žebříku či příkrých schodech. Místo pod stropem se jistě dá využít i jinak.

Jasné barvy a drobné dekorace

Cokoliv budete do malého bytu pořizovat coby nábytek, musí být světlé, v pastelových, bílých nebo stříbrných barvách, s minimálními vzory. Světlý interiér vždy působí dojmem většího prostoru, než jakým ve skutečnosti je. Tmavými barvami a velkými vzory prostor naopak zmenšíte.

Hodit se ale budou tmavé a hlavně drobné doplňky. Na zeď nikdy nevěšte velké obrazy, ale spíš několik menších, zvolte drobné samolepky na stěnu, police s členěním na malé prostůrky, malé svíčky, malé vázičky s drobnými sušenými kvítky a také malé pokojovky v malých květnících.

Světlo přirozené, umělé i odražené

Pokud váš malý byt nemá dobré světelné dispozice, a tedy přirozené světlo nedosáhne do všech vytvořených oddílů bytu tak, jak by bylo potřeba, dokupte světla. A také situaci řešte více zrcadly. Ta vám jednak zvětší vnímaný prostor, jednak odrazí světlo tam, kde ho potřebujete.

Světla byste měli rozvrhnout tak, aby osvětlovala každý oddělený prostor zvlášť – a tedy aby se každý z vámi vytvořených koutků dal používat v podstatě jako samostatná místnost nezávislá na ostatních. V létě to tolik potřeba nebude, ale při dlouhých zimních večerech rozvržení osvětlení opravdu oceníte.

Svá osvědčená pravidla má nejen zařizování malých bytů, ale třeba i dětského pokoje. Podívejte se na náš další článek Jak zařídit dětský pokoj chytře a nápaditě.

Zdroj obrázok: Michaela Klenkova / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl