Jak zařídit dětský pokoj chytře a nápaditě?

Jak zařídit dětský pokoj chytře a nápaditě?

Kategorie: NÁBYTEK

Na první pohled se může zařizování dětského pokoje zdát jako hračka, ale je zde docela dost pravidel, na která byste měli myslet. Na omezený prostor se musí vejít celý dětský svět. Prostor na hraní, na spaní a také na učení. Jak tedy království pro vaše ratolesti zařídit a uspořádat?



Bezpečnost především

Děti (zejména ty do pěti let věku) jsou náchylné na nemoci a alergické reakce. Proto je dobré volit vybavení s co možná nejmenším podílem chemických a syntetických látek. Ideální je dřevěný nábytek z masivu, ekologicky šetrné nátěry a textilie bez příměsí nylonu, polyesteru, akrylu, acetátu, PVC a formaldehydu. Dětské ložní povlečení ušité z kvalitních, hygienicky nezávadných látek najdete například na Goldea.

Nedávejte také postel, pohovky či křesla pod okna. Zpřístupnili byste jej tak dětem a mohl by jim hrozit pád z okna. Pozor dejte také na ostré rohy a hrany nábytku. Vybírejte kvalitně zpracovaný a začištěný nábytek, aby se o něj děti nezranily.

Nechte děti vyslovit názor

Alespoň malou část vybavení či barev nechte na svých potomcích, zejména těch větších. Mohou třeba nakreslit, jak si svoje království představují. Nenechte se však unést, pokud budou jejich představy zejména o barvách příliš bujné.

Dítě bude v pokojíčku vyrůstat dlouho, takže ho sytě zelené stěny mohou rychle omrzet. Vybírejte spíše z neutrálních barev, které pokoj projasní a provzdušní. Pestrost do místnosti mohou vnést hračky, knížky a různé textilie, jako je třeba povlečení pro děti.

Berte v potaz věk a výšku

Potomci rostou rychleji, než bychom si přáli, a s tím se také mění jejich nároky na vybavení pokoje. Menší děti, které ještě nejsou školou povinné, potřebují hodně prostoru na hraní, a proto jejich pokojíček nazastavte zbytečným nábytkem. Do předškolního věku dítě nepotřebuje velký stůl ani ortopedickou židli.

Berte v potaz výšku dítěte. Mělo by být schopné dosáhnout na všechno, co potřebuje. Ideální jsou vestavěné skříně na oblečení a úložné boxy na kolečkách na hračky, které mohou děti samy obsloužit. Dejte přednost uzavřeným prostorům před policemi, které svádí k různým “výstavkám hraček.

I nábytek může růst

Abyste nemuseli kupovat neustále nový nábytek a vybavení, můžete zvolit praktické kusy, které lze nastavovat a přestavovat. Nejde jen o polohovatelné psací stoly a židle, na trhu jsou také promyšlené “stavebnice”. Z přebalovacího pultu tak můžete sestavit stolek, z dětské válendy patrovou postel apod. Ani tady nezapomínejte na střízlivost co se barev týče.

Jak už jsme zmínili, tak stůl není nezbytné kupovat až do předškolního věku. Potom už je to však nutnost. Sourozenci by měli mít své pracovní kouty oddělené. Dbejte na dobré umístění stolu, ideálně u přirozeného zdroje světla, tedy okna. Pokud ho však postavíte naproti oknu, hrozí, že malého školáka bude pohled ven rozptylovat. Pravákovi by mělo světlo dopadat zleva, u leváka tomu bude přesně naopak, tedy zprava. To samé pravidlo platí pro umístění lampičky.

Palandy trošku jinak

Nejvíce místa zabírají v dětském pokoji postel či postele. Pokud je v pokoji více dětí, je v rámci ušetření prostoru dobrým řešením umístit je nad sebe. Nemusí to být zrovna palanda, která není příliš praktická ani v módě. Bytoví architekti radí umístit postele v různých výškách do písmene L. K té výše položené vedou schůdky, které mohou sloužit také k relaxaci i jako úložné prostory.

Zvýšenou pozornost dbejte při výběru dětské matrace. Ta by neměla být užší než 80 cm, a jakmile dítě dospěje do věku teenagera, mělo by mít postel širokou minimálně 90 až 100 cm a dlouhou alespoň 195 cm. Dětské tělo neustále roste, a tak vybírejte matraci, která se přizpůsobí především dětské páteři. Pozor dávejte u vyšších matrací z visco pěny, kdy dochází k „uzavření“ těla na lůžku a zabránění přirozenému pohybu. Přednost dejte přírodním materiálům.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Židle ke stolu - Autor: Adéla 1. 12. 2021
 Podlaha - Autor: Pattyna 1. 1. 2022

     



bydleti.cz


Životní styl