Tepelná čerpadla pro byty

Tepelná čerpadla pro byty

Kategorie: PANELÁK

Jedná se o malá tepelná čerpadla vzduch voda, nebo vzduch vzduch pro jednotlivé byty. Vlastně klimatizace. Nejsou drahá. Od 35.000,- Kč. Je na ně možno žádat dotaci 25.000,- Kč maximálně 50 % z investice.



Pokud žádáte na celou bytovku, nebo panelák, a ne na jednotlivé byty, pak lze žádat max. 200.000,- Kč. Ale i to jsou hezké peníze.

Zdražování energií, podpora a nutnost energetických úspor a dotace umožňují stále větší využívání tepelných čerpadel i třeba jen pro jednotlivé byty. Vyplatí se to. Tepelné čerpadlo pro byt umožňuje zbavit se s využitím dotace starého, drahého a nebezpečného topení, jako třeba kamen na zemní plyn VAF, nebo Karmy, mít mnohem levnější teplo i chlad a ještě získat ekotarif – levnou elektřinu.

panelák

Tepelná čerpadla pro paneláky a byty

Můžete instalovat jedno velké tepelné čerpadlo pro celý panelák. Této problematice jsme se věnovali v dřívějších článcích. Realizace Desetibytovka v Moravské Třebové. Realizace se dostala i do zpravodajství televize Prima. Pokud ovšem chcete tepelné čerpadlo pro jednotlivý byt, v bytovce, nebo paneláku, i to jeden ekonomicky velmi zajímavé.

Nejčastěji se používají vzduch voda – topí do radiátorů, nebo vzduch vzduch. Ty topí a chladí vzduchem, jako klimatizace. Kvalitnější a dražší mají často výrazně nižší spotřebu elektřiny. Levné mají zase výbornou návratnost investice. Jsou laciné, za 3 – 5 roků jej vyhodíte a koupíte si nové. Nový model.

Jsou asi 4 segmenty tepelných čerpadel, jak mi nedávno vyplynulo z přednášky soudního znalce v oblasti tepelných čerpadel. Tak, jak je zná on, i veřejnost. Levná a drahá, značková a neznačková. Já osobně bych doporučoval rozlišovat na málo účinná a vysoce účinná. Pokud dané problematice příliš kupující nerozumí, může se dostat do segmentu značková drahá a málo účinná, a to je pak „bohatý zdroj živin“ pro spory, soudy a soudní znalce.

Proto je vhodné obracet se na firmy, které jsou již v oboru dále. 8 a více let. Ti již mohou mít praktické zkušenosti, jinak skončíte v rukou prodavačů a dealerů. Nikoliv odborníků. A pak mohou být výsledky vynikající. Dlouhá životnost, levné teplo, tedy vysoké úspory.

Jednoduchá tepelná čerpadla s vysokou návratností se uplatňují i do nízkoenergetických a pasivních rodinných domů.


Autor: Ing. Pavel Sýkora, Energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Trendy ve vytápění a stavebnictví 2015 až 2020
Dotace pro byty
Soběstačné domy – voda, kanalizace, elektřina, teplo zdarma, maso a zelenina levně a pohodlně
Solární vytápění bytů v Brně
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 ty dotace dava kdo ?  - Autor: Lefler 28. 6. 2014
 Do 3 bytu i nova zelena usporam, jinak treba - Autor: Kromanonec 28. 6. 2014
 Stop vraždám - Autor: Býložravec 18. 9. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl