7 x levnější teplo pro sídliště, činžovní domy a bytovky

7 x levnější teplo pro sídliště, činžovní domy a bytovky

Kategorie: PANELÁK

Při vytápění sídlišť dnes tečou miliardy. Jde o velké peníze. Ovšem, musí je lidé v bytech platit? Není jiné řešení?



Dálkové vytápění má spoustu výhod. O nic se nestaráte. Prostě otočíte kohoutkem a teče teplá voda. Nevýhodou komfortu dálkového topení může být cena. Jsou technické možnosti, jak zajistit nízkou cenu tepla i při Centrálním zásobování tepla. Moc se ale nevyužívají. Spíše dochází k odpojování domů a instalaci vlastních kotelen.

Není to úplně snadné. Zase musíte připočítat k ceně tepla i investici do vlastní kotelny. Další nevýhodou je nutnost mít prostor pro kotelnu. Vysoká cena tepla při dálkovém vytápění je výhodou pro investici do vlastní kotelny. I bez dotací se snadno vejdete do 5 let návratnosti.

Pro řešení místa je zde několik možností.

Možností technických řešení tepelných čerpadel pro bytové domy je několik. V Moravské Třebové, bylo to i ve zprávách TV Prima, a obsáhlý článek vyšel i na IDnes, je dělené tepelné čerpadlo. Split systém. Tepelné čerpadlo včetně akumulačních nádob a bojleru na teplou vodu je v kotelně. Na fasádě domu jsou jen výparníky.

teplo pro sídliště

Další možností je vnitřní kompakt. Tepelné čerpadlo je v domě celé, i s potřebnými nádržemi. Na fasádě domu jsou jen otvory kryté žaluziemi pro nasávání a výfuk vzduchu. Zde potřebujete nejvíc místa pro kotelnu. Navíc může dojít k problémům se statikou domu – otvory jsou příliš velké. Je nutno nasát obrovské množství vzduchu a vyfouknout ven. Pro představu, tepelné čerpadlo vzduch voda cca 15 kW, potřebuje 5 000 m3 vzduchu za hodinu. Tato varianta má navíc nejnižší účinnost.

Nejzajímavějším řešením je tepelné čerpadlo venkovní kompakt. celé tepelné čerpadlo je venku. Ideálně třeba na rovné střeše paneláku, nebo bytového domu. Instalace je jednodušší, do domu se jde již jen trubkami s vodou. V domě se instalují akumulační nádoby s bojlerem na teplou vodu.

Kotelny na střeše

Nyní přichází na trh zajímavá novinka. Tepelné čerpadlo masivní odolné konstrukce, s dlouhou životností a proměnlivým výkonem 10–35 kW. Není problém tyto jednotky instalovat kaskádově na střechu a získat výkon třeba 500 kW. Výhodou jsou nízké nároky na velikost akumulační nádoby. Samozřejmostí je vysoká účinnost, vyrobené teplo bude v ceně 130–160 Kč /GJ. Nízká cena tepla zajití perfektní návratnost investice. Někdy se podaří i pro byty zajistit ekotarif – levnou elektřinu. Současně s instalací tepelného čerpadla mlže dojít k získání mnohem levnější elektřiny pro byty. To jsou další velmi zajímavé investice.

Pokud na střechu umístíte několik fotovoltaických kolektorů, máte při správném návrhu výkonu fotovoltaiky jistotu, že všechnu vyrobenou elektřinu spotřebujete. Snadno může být i "panelák" částečně energeticky soběstačný.

teplo pro sídliště

Chlazení

Tepelné čerpadlo má tu výhodu, že umí vyrábět i chlad. Dost bytových domů se nyní rekonstruuje. Osazenstva se snaží slučovat investice. Třeba spojit investici do výtahu s investicí do tepelného čerpadla, tak, aby jim tepelné čerpadlo vydělali i na výtah. Při větších rekonstrukcích je již dobré dbát i na možnosti chlazení bytů, případně využití dešťové vody.

V zahraničí se na rovných střechách domů budují i kontejnerové pěstírny zeleniny. Není to nic složitého. Nebo zelené fasády. Při ceně salátu 60 Kč / kus je ta zajímavé. Letošní jaro se objevil nový trend. Začíná zahrádkařit obrovské množství lidí. Není to nic složitého. Na 1 m2 můžete vypěstovat dnešními technologiemi i 2000 rajčat. Na balkonech v paneláku někteří lidé vypěstují i 150 kg zeleniny. Je jasné, že tak čerstvou a dozrálou kvalitu vám markety nedokážou nabídnout.

Možností je tedy spousta, jak trvale, výrazně a skokově snížit náklady na živobytí a jak dosáhnout poměrně vysoké soběstačnosti. A tím se přibližujeme původnímu záměru panelových bytů. Levné bydlení

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Skvělý nápad - Autor: Jožo Ráž 23. 4. 2017
 Sciální smír jako nutnost přežití - Autor: západní civilizace 23. 4. 2017
 Domek na klíč - Autor: Ondra 2. 5. 2017
 Domek na klíč - Autor: Pavel 4. 5. 2017
 Domek na klíč - Autor: Standa 8. 5. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl