5 tipů, jak na rekonstrukci panelákového bytu: velká změna nemusí být drahá

5 tipů, jak na rekonstrukci panelákového bytu: velká změna nemusí být drahá

Kategorie: PANELÁK

Rekonstrukce panelákového bydlení vás nemusí stát všechny úspory. Pokud se budete držet osvědčených tipů, i panelákový byt můžete poměrně jednoduše opravit tak, aby se z něho stal moderní byt. Poradíme vám, jak na to.



1. Zbavte se umakartového jádra

Pokud na rekonstrukci máte omezené finance, můžete se pokusit jádro opravit, obecně se to ale nedoporučuje. Nejlepším řešením je umakartové desky šetrně odstranit a nahradit například příčkami z pórobetonových tvárnic. Ty jsou dostatečně pevné a nosné, takže je jednoduše osadíte novým umyvadlem nebo skříňkou.

Při rekonstrukci jádra myslete také na kompozici prostoru. Když už se pustíte do bourání, zvažte propojení koupelny a záchodu. V koupelně vám tak vznikne více místa a můžete tam umístit třeba vanu nebo pračku.

2. Interiér prosvětlete

Panelákové byty jsou typické menšími místnostmi, které jsou mnohdy tmavé a stísněné. Řešením je zbavit byt přebytečných (nenosných) příček a celý prostor tak otevřít a provzdušnit.

Spojit můžete například:

  • kuchyni a obývák,
  • chodbu a obývák
  • nebo chodbu a kuchyni.

byt

Spojit můžete více místností, typicky kuchyni a obývák.

Před zbouráním jakékoliv zdi se vždy poraďte s SVJ, případně statikem. Ačkoliv může být zeď v původních plánech značená jako nenosná, rekonstrukce v jiných bytech v průběhu let mohly změnit statiku celé budovy. Kvůli tomu mohou i nenosné zdi ve spodních patrech nést větší váhu a nebude možné je odstranit.

3. Zajistěte si soukromí

Mezi hlavní nevýhody panelových bytů patří nedostatek soukromí. Sousedy máte ze všech stran a typicky na sídlišti k vám mohou nahlížet i z protějšího domu. Dříve se do oken zavěšovaly záclony nebo rolety, dnes už vycházejí z módy. Nemají velkou účinnost a jsou lapačem prachu.

Od zvědavých pohledů zvenčí vám pomůžou venkovní žaluzie. S těmi mimo jiné můžete regulovat množství světla i tepla v interiéru a oceníte je zejména v letních vedrech. Jejich instalace je možná i na panelových domech pomocí fasádního systému.

bydlení

Venkovní žaluzie zvýší komfort bydlení.

Před instalací venkovních žaluzií budete potřebovat souhlas SVJ. Pokud se vás v domě dohodne více, budete mít větší šanci na získání souhlasu a u montážní firmy možná dosáhnete na množstevní slevu.

4. Investujte do nové podlahy a dveří

Při rekonstrukci bytu byste neměli zapomenout na podlahu. Ačkoliv může původní lino vypadat ještě použitelně, když se za pár let rozhodnete pro výměnu podlahy, budete muset pohnout s veškerým nábytkem. Problém může nastat například u pevných sestav, jako jsou skříně v obýváku nebo v kuchyni, pod které novou podlahu nedostanete.

Pokud vám na novou podlahu nezbývá dostatek financí, můžete sáhnout po levnější variantě, například:

  • laminátové podlaze,
  • nebo novém linu.

Pozornost věnujte také dveřím. Nové obložky mohou vyžadovat zednické práce, proto je lepší jejich obnovu zvládnout během větší rekonstrukce. Pokud to však nestihnete, později můžete místo složitého vysekávání do zdi sáhnout po dřevěných obložkách, které nainstalujete na ty staré.

5. Nezapomeňte na osvětlení

V neposlední řadě se zaměřte na osvětlení bytu. Ideální řešení je udělat komplet novou elektriku v celém bytě. Budete si tak moct určit, kde budou zásuvky a nachystat si kabeláž pro nové osvětlení.

Do obývacího pokoje můžete zvolit stmívací osvětlení, které regulujete pomocí ovladače, v ložnici zase oceníte světlo s červeným tónem, které napomáhá kvalitnímu spánku. V koupelně, na záchodě nebo v kuchyni jsou nejlepší klasická stropní světla, která nevyzařují příliš studené světlo.

K regulaci světla v místnostech využijete také venkovní žaluzie. Pomocí lamel můžete určovat množství světla v místnosti nebo byt úplně odstínit.

Zdroj fotek: Shutterstock (obrázek 1), NEVA (obrázek 2), NEVA (obrázek 3)


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl