Tipy, jak prosvětlit domov bez bourání

Tipy, jak prosvětlit domov bez bourání

Kategorie: OSVĚTLENÍ

Prosvětlení tmavého pokoje bez toho, abyste museli vybourat další okna, je naštěstí snadné. Stačí několik změn a váš domov bude na první pohled světlejší. Jak na to se dozvíte v následujících řádcích.



Vyberte si vhodné barvy

Barvy toho umí v interiéru změnit opravdu hodně, včetně celkového prosvětlení pokoje. Nejlepší způsob je použít hodně bílé, protože nepohlcuje žádné světlo. Nejlépe také odráží světlo na další povrchy. Bílá by se proto v místnostech s horšími světelnými podmínkami měla objevovat nejen na stěnách a stropě, ale i na nábytku nebo textiliích. Nezapomínejte ani na podlahy, které zabírají významnou část pokoje. Světlý koberec může výrazně pomoct.

Ale nemusíte zůstávat jen u bílé. Levandulová v sobě má hřejivé tóny a působí proto příjemně, teple žlutá zase navozuje prosluněnou atmosféru. Další vhodnou barvou je světle modrá, protože připomíná jasnou oblohu. A pokud si přece jen chcete doma zachovat tmavé barvy, volte co nejvíc lesklých nebo třpytivých povrchů, které světlo také odráží.

bourání

Přidejte zdroje světla na správná místa

Když se vám váš domov zdá příliš tmavý, je potřeba zamyslet se i nad samotnými svítidly. Čím výš je zavěšené stropní svítidlo, tím věrněji napodobí přirozené světlo. Podobný efekt přinese i zapuštěné osvětlení. To nemusí být jen kolem stropu, ale například i v otevřených policích u skříně.

Také pomůže, když rozsvítíte stěny. Přidáním svítidel na stěny dosáhnete toho, že v rozích místnosti nebude tma a bude tak působit jasněji. Svítidla by měla směřovat světlo nahoru i dolů, aby se postarala o nejproblematičtější oblasti. Nechcete-li přidávat světla přímo na stěnu, můžete si vypomoci i klasickými stolními lampami, které opět směřujte spíš k rohům místnosti.

Dobře umístěné zrcadlo umí divy

Lesklé povrchy odráží světlo a mohou místnost výrazně prosvětlit. Nejlépe poslouží strategicky rozmístěná zrcadla. V blízkosti oken zesilují přirozené denní světlo a do místnosti přináší spoustu světla navíc. Nejlepší je umístit zrcadla přímo naproti oknu nebo tak, aby odrážela světlo do nejtmavších koutů. Nechcete-li, aby zeď zabíralo jedno velké zrcadlo, a zároveň pátráte po zajímavém vzhledu, pověste několik menších.

Zrcadla mohou také odrážet záři ze svítidel. V tomto případě je nejlepší zvolit menší zdroj, jako je lampa s měkkým osvětlením. Odražené paprsky tak pokoj prosvětlí a nejsou nepříjemné.

Zaměřte se i na nábytek

Robustní nábytek, který zabírá všechen prostor v místnosti, přináší víc stínů a pocit tmavého prostoru jen umocní. Chcete-li místnost prosvětlit, vyberte si spíš minimalistický nábytek. Neměl by také být příliš vysoký, aby se světlo mohlo rozprostřít co nejvíc.

Změnu můžete zvládnout i se svým stávajícím nábytkem. V tomto případě je důležité se zamyslet nad jeho rozestavením s ohledem na umístění oken. Větší kusy se snažte rozestavit dál od oken, spíš ke středu místnosti tak, aby neblokovaly přístup přirozeného světla.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl