Konec standardních žárovek

Konec standardních žárovek

Kategorie: OSVĚTLENÍ

Konec standardních žárovek ve svítidlech? Čím je nahradit?



Již minulý rok se začala psát éra vyšší energeticky účinnosti a ekologie. První kroky k tomuto směru současnosti dala svou směrnicí Evropská komise, která svými předpisy nastavila jasná pravidla o stahování standardních žárovek, tak jak je známe v dnešní podobě, z trhu a určila tak pevná pravidla o jejich nahrazování úspornými zdroji.

Ve stručnosti nejbližší data ukončení výroby standardních žárovek:

Rok 2009 – ukončení výroby 100W žárovek
Rok 2010 – ukončení výroby a doprodej žárovek o příkonu 75W
Rok 2011 – končí výroba 60W standardních žárovek.

Právě příští rok se očekává jako nejvýznamnější zásah co do výměny zdrojů, nejen z důvodu naplnění celkového plánu stažení standardních žárovek vyšších watáží z trhu, ale především z důvodu nejrozšířenějšího a nejpoužívanějšího typu žárovek, jakou 60W standardní žárovka je. Právě příští rok budou nuceni všichni, kteří výměnu úsporného zdroje neřeší již nyní se zorientovat v náhradách a posléze tyto náhrady učinit.

Čím nahradit standardní žárovky?

Halogenové žárovky

První z možností jsou právě žárovky halogenové. Byť by z názvu se mohlo zdát, že halogen = energeticky náročný zdroj světla, opak je pravdou. Jedná se o nejlevnější zdroj nahrazující standardní žárovky, nicméně co do náhrad, také zdroj, který ušetří nejméně. Halogenové žárovky, které vypadají stejně, šetří až 30% energie a dvojnásobně prodlužují životnost (2000 hodin) oproti klasickým žárovkám, které „vydrželi“ maximálně 1000 hodin. Společnost Philips jako jeden z významných výrobců světelných zdrojů a osvětlení  prodává v základní řadě žárovky EcoClassic 30 Standard o příkonu 28-70W se světelností 40-100W ve srovnání klasické žárovky. Cena těchto žárovek se pohybuje okolo hranice 60Kč za kus.

Kompaktní zářivky

Tento druh zářivek, častěji označovaný jako „úsporky“ jsou na našem trhu již nějaký ten rok a jsou jedním z nejrozšířenějších zdrojů, schopným nahradit stadratní žárovku. Kompaktní zářivky spoří až 80% energie při stejné svítivosti jako je žárovka. Výhodou tohoto zdroje světla je mimojiné minimální tepelný ztrátový výkon a proto je také můžete znát jako „studené“ zdroje.

Nevýhodou tohoto typu zdroje je delší doba startu na 100% výkon, než jsme zvyklí u klasické žárovky, nicméně postupným vývojem výrobci světelných zdrojů zkrátili tuto dobu na maximálně desítky vteřin, takže i tento zdroj se stává velmi použitelným a právem nejvíce nahrazovaným typem standardní žárovky.

Rozdělení úsporek dle místa použití?

Zářivky pro profesionální použití

Jedná se o typy zářivek, které jsou odolné vůči častému zapínání a vypínání světel. Řady těchto zářivek mají téměř okamžitý start bez jakéhokoliv blikání a vyznačují se vysokou svítivostí a dlouhou životností, které jsou jako např. Zářivek Philips Master PL Electronic, Ambiance či PL E-D uváděny na 15000h! Použití uvedených řad zářivek díky těmto charakteristikám nacházejí především v komerční sféře jako např. Hotely, kanceláře, restaurace a obchody. Cenově se tyto zářivky pohybují okolo hranice 200Kč.

Spotřební řady zářivek

Jsou typy určené pro standardní použití v domácnostech. Díky tomu výrobci vyrábějí tyto řady v různých odstínech svítivosti (teplá žlutá, studená bílá apod.) a v různých závitech pro možnosti použití nejen pro standardní svítidla, ale i pro lampy a lampičky. Žívotnost těchto zdrojů je uváděna na 8000h a obecně platí, že čím vyšší cena, tím vyšší budou výkonnové parametry a životnost. U výrobce Phlilips jsou to odpovídající typy řad Genie, nejlevnější Stisk, Softone a stmívatelný typ Tornádo. Cenově se tyto typy zářivek pohybují okolo 90Kč.

V některých případech je lépe zakoupit zdroj s vysokou životností, kdy úspory jsou maximální a nastane velmi brzy, naopak u svítidel s nízkou frekvencí použití stačí obyčejná úsporná zářivka. Obecně ale platí, že kompaktní zářivka ve většině případů je ekonomicky daleko výhodnější než klasická standardní žárovka.

LED žárovky

Posledním a zároveň nejmodernějším typem světelných zdrojů, který ale zároveň přináší největší úspory, jsou zdroje využívající LED technologie. Tyto zdroje, využívající LED diody jsou fenoménem z poslední doby. Velmi dlouhou životností (až 50.000 hodin) a naprosto minimální spotřebou energie. Výzkum a vývoj LED technologie jde však každým dnem dopředu a blíží se doba, kdy LED žárovky plně nahradí standardní zdroje.

LED žárovky

V současnosti se LED diody používají především u dekorativního a pocitového osvětlení a kupříkladu u prostor s neustálým svícením. Takový prostoru pak investice do LED zdrojů velice rychle vrací zpět a ekonomický přínos je tak maximální. V neposlední řadě, jsou LED technologie vhodné i ke stmívání nebo změn barvy světla, což se s úspěchem používá například v restauracích a společenských prostorech.

Náhrady standardních žárovek úspornými zdroji světla je proces, který se nastartoval již v roce 2009 a který by měl být dle plánu plně ukončen v roce 2016. Celková úspora není pouze ta, kterou uspoří lidé při platbě el. energie, ale i ve snížení emisí oxidu uhličitého. Úsporou ve vlastní kapse co do dlouhodobého efektu, zároveň pomáháme zlepšit životní prostředí naší planety.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 dobrý a aktuální článek - Autor: šetřílek 18. 9. 2010
 ale to vůbec není o účinnosti a ekologii!!! - Autor: nelžete 18. 9. 2010
 Nevím proč evropská unie zakazuje prodej žárovek - Autor: KKKK 19. 9. 2010
 úsporky spotřebu energie nesníží  - Autor: spořílek 19. 9. 2010
 LED žárovky - Autor: ledman 27. 2. 2011
 Levné nebo kvalitní? - Autor: Petr Fores 18. 3. 2011
 LED - Autor: Jaroslav 30. 3. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl