Kombinujte kuchyňská svítidla správně

Kombinujte kuchyňská svítidla správně

Kategorie: OSVĚTLENÍ

Když někde zaslechneme slovo Kuchyň, každého jistě nejprve napadne analogie se slovem jídlo. To ale určitě není vše, co lze očekávat od této místnosti.



Jistě mnohým s nás přijde mnohem příjemnější a praktičtější pořádat různé sešlosti právě v kuchyni a proto je důležité, aby i kuchyňské osvětlení bylo zvolené tak aby bylo dostatečně internzivní právě na práci při vaření, či úklidu nádobí, ale zároveň aby bylo příjemné při posezení u jídelního stolu s přáteli.

Kuchyně pohledem designérů

Kuchyně se poslední dobou, z důvodu nového způsobu uspořádávání interiérů, kdy kuchyně se stále častěji spojují s jídelnami a obývacími pokoji, dostává do popředí zájmů designérů, kteří řeší tento prostor jako celek. Ti často uplatňují moderní a nevšední technologické postupy a materiály, aby z tohoto prostoru vytvořily skutečné místo pro život a každodenní setkávání.

kuchyňská svítidla

Co do osvětlení rozdělujeme kuchyň do čtyř základních zón:

Pracovní plocha – lokace kuchyňských linek, dřezu a trouby
Obecná plocha – pro obecný pohyb po kuchyni
Předváděcí plocha – těsné okolí kuchyně a různé designově zvýrazněné části
Dekorativní plocha – používáme ke zvýraznění detailů a dekoračních předmětů

Účel těchto zón je nasnadě. Díky nim určíte, jaký druh osvětlení potřebujete a jak velké hledisko bude hrát užitkové hledisko a jak velké dekorativní typ osvětlení.

Konkrétně – kuchyňské linky potřebují laterální osvětlení, což je ten typ svítidel který používáte při krájení zeleniny, nebo čtení receptů. Ideální umístění takovýchto zdrojů světla je pod úrovní očí a současně nad pracovní plochou, kdežto oblasti dřezu či trouby potřebují světlo svítící shora dolu.

Osvětlení kuchyňské linky však není, jak by se mohlo zdát tím zcela jediným hlavním na které myslet a nad ostatními svítidly jen mávnout rukou. Tím nejhlavnějším typem osvětlení jsou centrální závěsná či stropní svítidla, která poskytují celkové osvětlení kuchyně, nikoliv jednotlivých částí. Často se doporučují stahovací lustry, které si můžete dle libosti umisťovat do vhodné výšky, podle potřeby žádané internzity světla. Není to však pravidlem a tak jak co do funkce, tak co do designu lze vybírat z přisazených stropních i nástěných svítidel.

kuchyňská svítidla

Dostatečné osvětlení kuchyně

Nejen centrální typ svítidla a svítidel pod kuchyňskou linku bychom při vybavování kuchyně měli řešit. Aby se kuchyně nestala jen tmavou místností s bodovým osvětlením a díky její členitosti jí dobře osvětlili, nesmíme zapomínat ani na doplňkové orientační osvětlení, které je v současnosti řešeno LED pásky, které díky svému nízkému odběru el. Energie mohou svítit celou noc a tak i pozdní návštěva kuchyně může být bez rizika. Vyjímku netvoří ani potravinové skříně, spojovací stěny s jídelnou apod.

Americký designér Randálů Whitehead ( autor mnoha knih o osvětlení interiérů) tvrdí ‘‘ Osvětlení je často tou poslední věcí, která při návrhu (kuchyňského) designu brána v potaz, a tou první která je z rozpočtu škrtána‘‘ V podstatě jde o to , že kuchyň naplno využijete až v případě když v ní dobře uvidíte!

Vše samozřejmě souvisí s rozvržením svítidel, ale zároveň by jsme měly brát v úvahu barvu světla a její svítivost
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 LED osvětlení - Autor: Petr 5. 2. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl