Jak vyřešit osvětlení v obývacím pokoji? Máme plán!

Jak vyřešit osvětlení v obývacím pokoji? Máme plán!

Kategorie: OSVĚTLENÍ

Zařizujete obývací pokoj? A jak jste na tom s osvětlením? Vhodně zvolená světelná kompozice se stane třešničkou na dortu. Vytvořte příjemnou atmosféru a nechte návštěvu, ať se kochá krásami vašeho interiéru. Nasviťte důležité body a připravte se na odpočinek. Poradíme, jak na to.



Posviťte si na to!

Obývací pokoj je epicentrem rodinného života. Ale co v něm vlastně děláte? Koukáte na televizi? Čtete knížky? Píšete s dětmi úkoly a občas pracujete? Pro každou aktivitu se hodí trochu jiný druh světla, intenzita a jeho umístění.

Chcete si navrhnout osvětlení v obývacím pokoji jako profík? Nakreslete si plánek místnosti a rozvrhněte jednotlivé zóny (čtecí koutek, televize atd.). Vyznačte si, jak velkou plochu by svítidlo mělo pokrýt. Jaká jsou vaše očekávání? Nemáte doma třeba drahou sochu nebo vyzdobenou stěnu, kterou byste rádi nasvítili výrazněji? Samotný výběr bude hned jednodušší. Určitě se vám bude hodit i inspirace, jak zařídit obývací pokoj s kvalitním osvětlením, kterou vám přinášíme na následujících řádcích.

osvětlení

Lustr je základ

Závěsné osvětlení umístěte do prostoru, ideálně nad konferenční stolek (v případě obývacích pokojů s jídelnou nebo kuchyní dohromady dejte lustr nad jídelní stůl). Nemělo by být přímo nad sedací soupravou. Docílíte tak toho, že se světlo přirozeně rozptýlí do prostoru. Slaďte styl lustru se zbytkem interiéru.

Osvětlete místnost v několika vrstvách. Nespoléhejte se jen na jeden lustr. Více zdrojů světla vykouzlí příjemnější atmosféry, kterou budete moct upravovat podle libosti. K tomu vám dopomohou různá světla s regulací intenzity, správně zvolená stínítka, stojací lampy a další.

Bodová světla

Podhledová bodová světla jsou obzvlášť šikovná do malých obývacích pokojů. Projasní je a opticky zvětší. To samé platí o obývacích pokojích s vysokými stropy. Bodová světla dokážou osvítit větší plochy, které by jinak zůstávaly ponořené v temnotě. Počítejte ale s nutností pořídit výkonnější žárovky. Jejich největší předností je, že vytváří rozptýlené, příjemné světlo, které působí přirozeně.

Ve spoustě moderních staveb se zcela upouští od klasických lustrů právě ve prospěch bodových světel. Kromě stropu se dají umístit i svisle na stěnu. V kombinaci se stojacími lampami vytvoří ideální místo k odpočinku i zábavě.

V hlavní roli televizor

Televizor většinou představuje dominantu pokoje, kolem které je uspořádané sezení. Jaká svítidla zvolit v jeho blízkosti? Televize by nikdy neměla být jediným zdrojem světla v obývacím pokoji, příliš byste namáhali oči. Vyberte si proto nějaká světla, která budete zapínat během filmových večerů. Dejte si pozor na to, aby vás nerušila při sledování a aby nesvítila přímo na obrazovku.

Šikovná jsou hlavně šikmá osvětlení, která zlepší kontrast na obrazovce. Nebo nástěnné lampy, které umístíte za televizor. Zvýšíte tak viditelnost kolem obrazovky a zároveň vytvoříte příjemnou ambientní atmosféru.

Lampy a lampičky, všude kam se podíváš

Současný trend je upouštět od závěsných lustrů ve prospěch lamp a lampiček. Snažte se držet jednoho stylu, který souzní se stylem obývacího pokoje. Lampy a stolní svítidla barevně slaďte se sedací soupravou. Vytvoříte tak harmonický a esteticky zajímavý soulad.

Volně stojící lampy osvětlí dekorativní stěnu, ale i čtecí nebo pracovní koutek. Variabilitu při zacílení světla nabízí stojací lampy s pohyblivými rameny. Co se malých stolních lamp týče, využijete je hlavně k vytvoření příjemné atmosféry a nasvícení zajímavých bodů v obývacím pokoji (polička, komoda s dekoracemi atd.). Stolní lampy s jasným LED světlem pomohou při psaní domácích úkolů.

Osvětlení jako dekorace

Osvětlení nemusí mít jen čistě praktický účel. Jestli chcete interiér zpestřit něčím zajímavým, sáhněte po designovém nebo dekorativním osvětlení. Mezi designově zajímavé kousky patří například orientální lustry nebo vintage lampy. Pohrajte si se strukturou a materiály stínidel. Jako dekorativní osvětlení poslouží LED pásky natažené po obvodu televizní stěny či knihovny nebo řetěz světýlek.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl