Co jste o vzniku svítidel možná nevěděli

Co jste o vzniku svítidel možná nevěděli

Kategorie: OSVĚTLENÍ

melatonin weed and alcohol

weed melatonin levels wherewewent.com

Sluneční světlo si lidé odjakživa chtěli uchovat i po západu slunce a nechtěli se smířit s nastupující tmou.



Proto vznikaly louče, věčné ohně a jiné vynálezy, které měli lidstvu prodloužit den. V roce 1879 přišel první pokus vyrobit žárovku a o tři roky později spatřila světlo světa první klasická žárovka se závitem E27. Od té doby již uplynulo mnoho let a svítidla, která vznikla po vynálezu žárovky by asi těžko snesla srovnání s dnešními moderními svítidly.

S příchodem elektrického proudu jako energie a žárovky jako zdroje světla se začala dlouhá doba výzkumu a bádání s cílem maximálně prodloužit životnost světelného zdroje (žárovky) a zároveň výrazně zvýšit energetickou účinnost tohoto zdroje tak, aby pokud možno co nejméně přivedené energie bylo proměněno například na neužitečné teplo. Obyčejná žárovka doznala mnoho změn, její životnost se zvýšila na 1000 hodin, wolframové vlákno i plyn uvnitř žárovky zase vyloučil nenadálý „výbuch“ žárovky a hromadná výroba milionů kusů stlačila cenu na pár korun. Hlavní nevýhodou klasické žárovky však byla její nehospodárnost – 96% spotřebované energie se přemění na teplo a pouze 4% na světelné záření. S rozvojem průmyslu v polovině minulého století proto byl kladen důraz na zlepšení této bilance a proto začátkem osmdesátých let byla vědci vyvinuta první zářivka. Zářivka pracovala na jiném principu než žárovka – elektrický výboj byl zapálen mezi dvěma elektrodami a luminofor, kterým byla pokryta trubice pak převedl neviditelné ultrafialové záření a na záření lidským okem viditelné. Tyto zářivky byly nejprve poměrně nedokonalé, ale výrobci věděli, že tudy povede cesta a brzo poté byla také vyrobena první úsporná kompaktní zářivka. Úsporné zářivky spotřebovaly pouze 20% energie oproti standardní žárovce při stejném světelném výkonu. Ze začátku nicméně jejich pořizovací cena byla poměrně vysoká a také mnoha spotřebitelům vadila pouze studená barva světla, pomalý náběh do maximálního výkonu a občasné blikání opři zapnutí. Vývoj úsporných kompaktních zářivek však šel rychle dál a dnes si bez nich těžko představíme domácnost, pracovní či obchodní prostory. Výkon současných kompaktních i trubicových zářivek je maximální, životnost se zvýšila až na 15000 hodin a cena je velice příznivá. Zákazník si může vybrat z několika barev světla od teplé bílé až po chladnou studenou barvu a samozřejmostí je rychlý náběh do maximálního výkonu. Svítidla jsou již dlouho projektovaná pro aplikaci úsporných zářivek a třetina svítidel je již vyráběna pro použití pouze s úspornými kompaktními zářivkami.

ovětlení

Posledním módním trendem v osvětlování a svítidlech vůbec je aplikace LED diod do zdrojů či přímo celých svítidel.Hlavním důvodem samozřejmě byl požadavek na pokud možno co nejvíce ekonomický provoz a LED zdroje i nastupující LED žárovky jsou v tomto parametru momentálně nepředstihnutelné. Výhodou je vysoká životnost a minimální spotřeba elektrické energie.Nadnárodní gigant a výrobce svítidel Philips dokonce nazval celou svoji sérii, kde jsou aplikovány LED zdroje Ledino. Série Ledino jakožto LED svítidla je vyráběna jak pro venkovní, tak i pro vnitřní použití. Životnost svítidel je 20 let a příkon se pohybuje od 3-15W. Philips tuto řadu pojal jako moderní a nadčasovou a tomu i odpovídá design a použité materiály.

Svítidla obecně jsou nedílnou součástí každé domácnosti, každé firmy, obchodních prostor ale i ulic ,hřišť, parků či sportovišť.Velkou proměnou neprošly jenom použité materiály či moderní typy světelných zdrojů, ale také ovládání a automatická regulace osvětlení. Velmi moderní ovládání svítidel pomocí automatiky, kdy svítidla reagují na sluneční svit a regulují intenzitu svícení, je nejen příjemné pro oči uživatelů, ale hlavně je ohleduplné k životnímu prostředí a šetří finanční prostředky.

Výběr vhodného svítidla je v současné době nelehký úkol. K charakteru svítidla nejenom jako zdroje světla, ale i jako vhodného doplňku každého moderního interiéru. S výběrem se lze obrátit na prodejny svítidel, ale nově v posledních letech i na internetové obchody. Velmi moderním a přehledným internetovým obchodem je www.philips-levne.cz.

ovětlení


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl