Pěstování tymiánu

Pěstování tymiánu

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Tymián je užitečnou bylinkou, která je jednak výborným kořením v kuchyni, a jednak se hojně využívá v lidovém léčitelství.



Tymián je vhodný při léčení onemocnění horních cest dýchacích, je účinnou antiseptickou bylinou, působí proti bakteriím, plísním a střevním parazitům.

Ceněný je pro schopnost podporovat trávení těžkých masových jídel a na zahrádce či v truhlíku oceníte jeho silnou a příjemnou vůni. Můžete si jej koupit, ovšem není nad vlastní čerstvý tymián, který si můžete vypěstovat sami na zahrádce v záhonu, nebo i v truhlíku nebo květináči za oknem. Zvládne to i nezkušený zahrádkář, jelikož tymián je na pěstování nenáročný.

Podmínky pro pěstování tymiánu

Vyberte hlavně slunné stanoviště chráněné před prudkým větrem. Budete-li začínat od semínek, tak ta vyséváme v březnu až dubnu přímo na pěstební místo na povrch zeminy, a to v řádcích vzdálených od sebe cca 40 cm. Nesázíme je do hloubky, ale pouze je do půdy vmáčkneme.

Tymiánu se daří v polosuché a na živiny chudé půdě. Má rád především propustnou písčitou zeminu s dostatečnou zásobou vápníku. Výhodné je stanoviště uprostřed dvorku, kde sálá horko z dlažby, nebo na skalce, kde stejnou službu dělají kameny. Nevhodná jsou místa se zamokřenou a kyselou půdou.

Tymián

Tymián na zahradě i za oknem

Chcete-li pěstovat tymián na zahradě, postačí pro jednu rodinu záhonek 0,5 m x 0,5 m. Není vhodná přílišná zálivka, neboť potom tymián ztrácí svou přirozenou vůni a aroma. Rovněž není dobré přihnojování, nebo čím výživnější půda, tím méně voňavý je tymián. Můžeme použít i předpěstované sazenice, které koupíme v zahradnictví nebo květinářství. Kromě klasického záhonku může tymián také začlenit do skalky.

Jelikož se jedná o malou rostlinku, může se pěstovat v květináči nebo truhlíku třeba za oknem nebo na okenním parapetu, nejlépe na jižní straně.

Sbírá se nedřevnatá nať tymiánu, nejlépe za suchého počasí, optimálně v poledne a těsně před rozkvětem. Po odkvětu je třeba rostlinu seříznout asi v jedné třetině, aby mohla zesílit a zkošatět. I když je tymián trvalka, většinou vymrzá a proto je třeba keříček na zimu úplně seříznout a přikrýt

Související články:
Česnek medvědí a jeho pěstování


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl