Pěstování koriandru

Pěstování koriandru

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Koriandr můžeme pěstovat jak na záhonu na zahrádce tak i v nádobě na okenním parapetu. Pěstování koriandru je snadné. Čerstvé listy jsou vhodné jako přísada do orientálních pokrmů a aromatická nasládlá semena přidávaná do slaných omáček, sladkých jídel, dezertů a domácího chleba. 



Pěstování

Koriandr dorůstá výšky až 60 cm. Pěstujeme ho v propustné, výživné půdě s dostatkem vláhy a vápníku. Na zahrádce pěstujeme koriandr bez potíží na slunném a vzdušném místě i jako hrnkovou rostlinu na okenním parapetu. Nesnáší mráz.

Pěstování ze semínek

Semínka koriandru sejeme od jara do podzimu. Chceme-li listy, můžeme je vysévat hustě. Pokud chceme bylinku pěstovat zejména na semeno (semena koriandru jsou silně aromatická a na rozdíl od listů nasládlá, podrcená či celá se přidávají do slaných omáček, sladkých jídel a dezertů, především pečiva jako jsou sušenky, a do domácího chleba), vyséváme semena na záhonech do řádků

koriandr

Škůdci

Pokud pěstujete koriandr na záhonu, můžou jej napadnout mšice. Nepoužívejte chemii, pokuste se je spláchnout vodou. Svilušky pro změnu napadají bylinku pěstovanou doma. Postavte koriandr na čerstvý vzduch, svilušky bylinku samy opustí.

Využití koriandru

Koriandr má četné využití v asijské kuchyni. Čerstvé listy jsou výtečné do orientálních pokrmů z masa, především dušených, jako přísada čatní, polévek, restované zeleniny. Abychom koriandr neznehodnotili a neztratili cenné látky, přidáváme jej až na konci tepelné úpravy nebo jako ozdobu. Koriandr můžeme použít i do sendvičů, na jednohubky a do zeleninových salátů. Semena koriandru působí proti plynatosti, bolestem břicha, odstraňují křeče, mají i mírně antiseptické účinky. Při poruchách trávení lze užívat i nálev ze lžičky podrcených semen.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl