Mrkev a její zdravotní účinky

Mrkev a její zdravotní účinky

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Zapomeňte na pilulky s vitamínem A. Mrkev poskytuje tolik vitamínu A a řadu dalších impozantních přínosů pro zdraví, které v žádné pilulce neobjevíte. Naučte se s námi, jak využívat výhody této křupavé energie a jak ji vypěstovat.



Jak jednoduše vypěstovat mrkev

Ideálně si naplánujte vysadit semena venku 3-5 týdnů před datem posledního jarního mrazu. Mrkev má ráda plné sluneční světlo, ale toleruje dobře i mírný stín. Semena rostliny zasaďte přibližně 10 cm od sebe, řádky od sebe by měli být minimálně na velikost nohy. Ujistěte se, zda je půda bez kamenů, protože mrkev potřebuje hluboce vykultivovanou půdu. Mrkev udržujte jemným mulčováním ve vlhkosti, urychlíte klíčení a ochráníte kořeny.

Mrkev

Zdravotní přínosy mrkve

Mrkev má spoustu přínosů pro zdraví jako je například snížená hladina cholesterolu, prevence srdečních chorob a různých typů rakoviny, zlepšení vidění a snížení projevů předčasného stárnutí. Navíc má schopnost udržet a zlepšit zdraví pokožky, posílit imunitní systém, zlepšit trávení, detoxikovat tělo a podpořit orální zdraví tím, že poskytuje velký příliv vitamínů a minerálů.

Většina zdravotních přínosů mrkve je přičítána vysokému obsahu beta-karotenu a obsahu vlákniny. Tato kořenová zelenina je výborným zdrojem antioxidantů, je bohatá na vitamín A, vitamín C, vitamín K, vitamín B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan.

Snižuje cholesterol – obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, což se ukázalo jako prospěšné pro snížení hladiny cholesterolu a snižuje riziko srdečních chorob. Účastníci výzkumu, kteří jedli šálek mrkve každý den po dobu 3 týdnů, si snížili výrazně hladinu cholesterolu v krvi.

Snižuje hrozbu rakoviny – alfa-karoten a bioflavonoidy jsou spojeny s nižším rizikem rakoviny (zejména rakoviny plic)

Zpomaluje stárnutí – vysoký podíl beta-karotenu funguje jako antioxidant na poškozené buňky, které způsobují stárnutí. Mrkev podporuje regeneraci pokožky vitamín A a antioxidanty chrání pokožku před poškozením. Nedostatek vitamínu A způsobuje suchost kůže, vlasů i nehtů.

Chrání zuby a dásně – mrkev dokonce čistí i zuby a ústa. Kousky mrkve stírají plak stejně jako zubní kartáčky a zubní pasty. Mrkev stimuluje dásně a spouští spoustu slin, které jsou alkalické a vyrovnávají bakterie tvořící kyseliny v dutině ústní. Minerály v mrkvi zabraňují poškození zubů.

Dejte si pozor na baby mrkev

Baby mrkev je dnes jednou z nejpopulárnějších mrkvových forem. Baby mrkev vznikla jako nepodařená mrkev malé velikosti. Je dražší než celá mrkev a pozor obvykle pro delší trvanlivost dostává chlórovou lázeň. Z tohoto důvodu se obecně doporučuje vyhnout se této formě mrkve a vyhledat ekologicky pěstované odrůdy s žádným nebo minimálním obsahem pesticidů.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl