Kustovnice čínská a její pěstování

Kustovnice čínská a její pěstování

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Jednou z rostlin, která v poslední době získává stále větší popularitu, je kustovnice čínská (latinsky Lycium chinense). Má léčivé účinky, které Číňané znají a využívají již dlouhá staletí. Plody bývají také označovány jako goji či godži. Rostlina pochází z Číny a Tibetu, odkud se postupně rozšířila i do dalších zemí.



Jak vypadá kustovnice čínská

Kustovnice čínská (Goji Berry) je 1,5 až 2,5 metru vysoký keř z čeledi lilkovitých s úzkými listy. Tento trnitý keř má dlouhé převislé větve, ale při pěstování je obvykle prořezáván, aby nezabíral tolik místa. V ideálních podmínkách může dorůst až do 3 m. Kvete v červnu až červenci drobnými fialovými kvítky. Plody v podobě bobulí na delších stopkách jsou velké 1 až 2 cm a dozrávají v září až říjnu. Jasně oranžovo-červenou barvou připomínají jeřabiny, ale na rozdíl od nich nejsou kulaté, ale oválné. V každé bobuli je podle její velikosti 10 až 60 semínek. Rostliny příbuzné kustovnici čínské se také často používají do živých plotů.

Léčivé účinky kustovnice čínské

Plody kustovnice čínské (Goji Berry) obsahují 18 různých aminokyselin, 21 stopových prvků, karotenoidy a vitamíny. Blahodárné účinky mají i ostatní části rostliny od kořene přes listy až po kůru. Kustovnice má antibakteriální účinky a tiší kašel. Číňané věří, že kustovnice prodlužuje život a podporuje vitalitu i sexualitu. Proto byla kustovnice čínská podrobena důkladnému výzkumu. Ten zjistil, že konzumace kustovnice podporuje imunitní systém, snižuje krevní tlak, stimuluje tvorbu krvinek a pozitivně ovlivňuje také funkci jater, ledvin, kloubů a kvalitu zraku. Ale kladný efekt má kustovnice i při dalších zdravotních problémech. Nicméně, důkladné klinické testy jsou časově i finančně náročné, takže kustovnice se zatím neprodává jako lék, ale jako doplněk stravy.

Plody Goji Berry lze konzumovat čerstvé i sušené. Zpracovávají se podobně jako ovoce, takže je můžete najít sušené, nakládané, vařené, případně se z nich vyrábí šťáva. Z mladých výhonků a listů se připravují saláty, nebo čaj.

Goji

Denní dávka kustovnice čínské

Čerstvá kustovnice

Pokud máte děti mladší 18 měsíců, bobule kustovnice jim nedávejte. Dětem do 10 let stačí asi jedna hrstka bobulí denně. Děti starší deseti let mohou užívat stejnou dávku, jako dospělí, tedy asi 30 bobulí (cca 2 hrsti kustovnice).

Sušená kustovnice

V našich končinách jsou běžně dostupné sušené bobule kustovnice čínské. Doporučené denní dávkování pro dospělé osoby i děti je stejná jako u čerstvých kustovnic.

Pozor: Vyšší míra konzumace kustovnice vede k problémy se zažíváním. Odborníci nedoporučují jíst větší množství kustovnice také před spaním. Mohly by nastat problémy s nespavostí. Budete-li dodržovat stanovenou denní dávku, nebudete mít žádné problémy. Účinky goji můžete pozorovat již po několika týdnech užívání.

Kustovnice čínská

Jak pěstovat kustovnici čínskou

I když se dají plody kustovnice koupit v lékárnách, můžete si ji pěstovat i sami doma. Nemusíte se obávat české zimy, rostlina bez problémů odolává mrazu. Není nijak náročná a zvládne i pro sebe ne zcela ideální podmínky. Takovými je slunné stanoviště s dostatkem vláhy a lehčí půda, nejlépe směs písku a jílu s vyšším pH. Čím více se budou naše konkrétní podmínky tomuto ideálu blížit, tím vyšší kustovnice nám vyroste a také bude mít více plodů, než při pěstování na méně vhodném stanovišti. Na plody si ale budete muset počkat několik let. Prvně plodí kustovnice druhý či třetí rok od výsadby.

Pokud jste začátečníky, nejjednodušší je koupit si sazenice v zahradnictví. Ideálním obdobím pro výsadbu je jaro, ideálně březen až duben. Kolem rostliny by mělo být dost místa, takže pokud si pořizujete více kustovnic, sázejte je asi 2 metry od sebe. Pro sazenici vykopejte jámu, na její dno dejte kompost. Po zasazení udržujte půdu kolem rostliny zkypřenou a chraňte ji před plevelem. Můžete si pomoci i mulčovací kůrou.

Hnojení

Hnojení je vhodné, ale čím konkrétně si nechte poradit u svého zahradníka. Doporučení jednotlivých pěstitelů se liší. Shodují se ale na používání postřiků s výživou na listy zhruba každé 2 až 3 týdny od vykvetení až do období, kdy rostlina nasadí plody. Zálivka závisí na počasí a stanovišti, ale doporučuje se v průměru jednou za 4 týdny. Aby se zabránilo přílišnému rozrůstání keře do šířky a také pro posílení šance na brzkou úrodu, je vhodné keř pravidelně prořezávat.

Sklízení bobulí

Bobule jsou velmi měkké. Proto je třeba je sklízet velmi opatrně a rozhodně ne po dešti. Pokud se je rozhodnete sušit, dejte je do stínu ve vrstvě maximálně 2 cm. Během sušení plody neotáčejte. Před uskladněním odstraňte z usušených bobulí stonky.

Související články:

Kalisie vonná a její pěstování

Kalisie vonná a její léčivé účinky

Šípky, červený poklad podzimu

Rýmovník


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl