Jak sušit aronii

Jak sušit aronii

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Aronie, jinak také temnoplodec černý jeřáb nebo černá jeřabina, je souhrnné označení pro opadavé keře s jedlými plody v podobě malvic rostoucích v hroznech. Keře mohou dorůstat až do výšky tří metrů. Vypadají trochu jako plody červené jeřabiny, ale barva hroznů spíš připomíná černý rybíz.



Tmavé plody aronie jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a dalších látek, které příznivě působí na funkci jater, štítné žlázy i ledvin. Pozitivně také ovlivňuje stav kardiovaskulárního systému, zpevňuje cévy, snižuje vysoký krevní tlak i hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Používá se také při výskytu křečových žil a hemoroidů. Blahodárně také působí při stresu a u žen zmírňuje nepříjemné projevy menopauzy. Prospívá také kloubům a jeho vliv na organismus lze označit za posilující.

Aronie

Na rozdíl od jiných druhů ovoce jsou plody aronie vhodné také pro diabetiky, protože obsahují přírodní sladidlo, které na rozdíl od bílého cukru mohou konzumovat bez rizika. Chuť čerstvého ovoce je poněkud natrpklá, dá se však skvěle zpracovat jako kompot, sirup nebo džem. Aronii můžete také usušit a uchovat si jako zásobu vitamínů na zimu. Navíc usušením se plody stávají sladšími.

Plody aronie můžeme sušit hned několika způsoby. Nejpřirozenějším způsobem je usušení na sluníčku. Budete potřebovat větší síto, nebo síťovinu (posloužit může třeba stará záclona bez vzoru) umístěné tak, aby pod ními mohl proudit vzduch. Na síto rozprostřete trsy aronie a sušte je až do chvíle, kdy bude ovoce naprosto suché. Můžete také použít troubu vyhřátou na maximálně 45 °C, nebo klasickou sušičku ovoce. Čím větší jsou plody, tím déle se budou sušit. Změna barvy není na závadu. Usušené plody se skladují v dobře těsnících nádobách v chladu a temnu.

Sušená aronie se hodí do směsí na ovocné čaje, můžete si je dát do snídaňové müsli, nebo do bílého jogurtu. Usušená aronie se také přidává do sladkého pečiva, třeba místo rozinek či brusinek.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl