Bobkový list a jeho léčebné účinky

Bobkový list a jeho léčebné účinky

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Bobkový list, vavřín vznešený, anebo chcete-li latinsky - Laurus nobilis. S největší pravděpodobností pochází z Asie, avšak dnes se ve velkém pěstuje hlavně v Turecku, a v podstatě v celém Středomoří, kde kdysi bývaly rozlehlé vavřínové háje.



V našich zemích ho používáme hlavně jako koření – vlastně si bez něj naši tuzemskou kuchyni ani nedovedeme představit. Sušené listy vavřínu užíváme do polévek, omáček, paštik, při nakládání zeleniny i masa, zejména pak zvěřiny.

Možná vám to prozatím není známo, ale bobkový list je velice efektivním podpůrným lékem při mnohých onemocněních. Zdůrazňujeme adjektivum „podpůrným“, neboť zázraky od něj očekávat nemůžete. Dokáže ale od mnohých nepříjemných příznaků ulevit a průběh nemoci zmírnit. A než si o nich více povíme, pojďme se ještě zaměřit na nutriční látky, které jsou v lauru obsaženy.

bobkový list

Bobkový list obsahuje základní živiny: bílkoviny, vlákninu, tuky, sacharidy, vodu; minerály a stopové prvky - vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, zinek, sodík, mangan, měď, selen; a vitamíny A, B (včetně B9 – kyseliny listové) a C. Kromě toho má značný obsah silic, hořčin, glykosidů a tříslovin.

  • Vavřín podporuje chuť jídlu a má vynikající účinek na trávení – je tedy velice vhodný např. v době rekonvalescence po delší nemoci, kdy je zapotřebí organismus „nastartovat“ a uvést do původního módu. Bobkový list je také statečný bojovník s plynatostí, a proto je velice záhodno přidávat ho do luštěnin a do jídel, která obsahují velké množství cibule; případně můžete před či po tomto jídle vypít šálek bobkového čaje.
  • Dalším pozitivem je schopnost pomáhat čistit klouby od usazenin solí kyseliny močové, především při onemocnění dnou (pakostnicí) a do jisté míry umí i detoxikovat organismus, zejména pak močové ústrojí.
  • Mírně ředí krev, což je poměrně účinná prevence krevních sraženin, a také se lépe prokrvují studené končetiny.

bobkový list

  • Při revmatických onemocněních lze zmírňovat bolesti bobkovým olejem, který si jednak můžete zakoupit ve specializovaných prodejnách, ale také velmi snadno vyrobit doma:

Rozdrťte bobkový list skoro na prášek (nejlépe nejprve v ruce a pak v hmoždíři) a smíchejte ho s několika kapkami olivového oleje. Pak vložte směs do kapesníku a několikrát denně přikládejte krátce na postižená místa. Z dalších zdrojů se dovídáme, že stejné analgetické účinky se projevují i při migrénách či bolestech břicha.

  • V neposlední řadě má vavřín poměrně silné antiseptické účinky a mírný zklidňující efekt na nervový systém.
  • Komplexem uvedených účinků (především čištěním organismu, podporou trávení, doplňováním vitamínů a minerálů do těla) může být bobkový list i pomocníkem při hubnutí.

Ve všech případech se popíjí bobkový čaj, který získáte louhováním 2 ks bobkových listů ve vroucí vodě, a to cca po dobu 5 minut. Pije se jeden ¼ litrový šálek 3x denně. Vždy popíjejte po malých doušcích a nikoliv nárazově. Také nepijte vavřínový odvar častěji, mohli byste si způsobit vnitřní krvácení. Každý šálek si vždy připravte čerstvý.

Bobkový list není nutné jen kupovat; můžete ho ve velké nádobě pěstovat i doma – přes léto na zahradě, v zimě v bytě. O podmínkách pěstování se nyní šířit nebudeme, můžete se o nich dočíst zde. Chceme vás upozornit hlavně na to, abyste, jak u kupovaného bobkového listu, tak i u toho vlastního, doma sušeného, dbali na jeho kvalitu, kterou poznáte podle barvy. Kvalitní sušený vavřín má mít zelený odstín listů (nutno sušit ve stínu) a měl by být zbavený stopek. Jestliže je jeho barva našedlá nebo dokonce hnědá, jde o bylinu nekvalitní, a tehdy zvažte její užívání. Šedavý odstín by mohl být způsoben dokonce i plísněmi.

Poznámka: ve Střední Americe se podobným způsobem používá tamní místní rostlina, zvaná laurel (Litsea), která má tenčí listy a jemnější aroma.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl