Barvínek a jeho pěstování

Barvínek a jeho pěstování

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Barvínek menší (Vinca minor) je stálezelená rostlina. Je nenáročná na pěstování. Je to půdopokryvná neopadavá dřevina a používá se jako náhrada trávníku. Barvínek užívá se ji při potlačení dráždivosti při kašli a při potřebě stavět krvácení.



barvínek 006.jpgBarvínek menší (Vinca minor) pochází z Evropy a západní Asie. Barvínku menšímu se také lidově říká zimostráz, zimostráž, zimostrázek, brčál, barvenka, vinka nebo zelenec.  Je to nízký poléhavý keřík 10 - 15 cm vysoký. Je to kobercová rostlina, která neopadavá a tudíž je stále zelená. Barvínek menší má lesklé vejčité listy, které  jsou vstřícné a v párech. Rozkvétá již z jara (duben) jasně modrými kvítky a kvete až do léta, někdy rozkvétá ještě jednou a to začátkem podzimu.  Jako rostlina je ozdobná v zimě.  Roste v polostínu i ve stínu. 

Pěstování barvínku

Barvínek menší je půdopokryvná neopadavá dřevina. Používá se do zastíněných míst jako náhrada trávníku. Další vlastností barvínku je, že výborně váže svažité pozemky a tím zabraňuje splavování půdy. 

Barvínek menší je nenáročná rostlina protože nepotřebuje podstatě žádnou speciální péči, je odolný vůči chorobám i škůdcům a taky dobře snáší znečištěné ovzduší. Barvínky rostou skoro v každé nezamokřené půdě, ale ne příliš suché půdě. 

Barvínek se sám roznožuje dlouhými poléhavými výběžky, které koření tak, že dokáže být na zahradě někdy i nepříjemný. 

Množení barvínku

Nejlépe se množí řízkováním.  Asi 15 cm dlouhé výhonky se řízkujeme (a to nejlépe začátkem podzimu a na jaře. Můžeme je množit i dělením trsů (na podzim). 

Využití barvínku

Nať barvínku menšího obsahuje alkaloidy, saponiny, třísloviny, pektin, amorfní hořčiny, vincin a deriváty kyseliny flavonové a ursolové. 

Barvínek snižuje krevní tlak, užívá se ji při potlačení dráždivosti při kašli, působí sedativně, bývá také užíván při cukrovce. Také tato léčivá bylina bývá užívána při léčbě nejrůznějších krvácejících stavů jako je například krvácení z nosu, z dásní i krvácení gynekologickém. Dříve se z rozdrcených listů a sádla se používala k léčbě kožních zánětů a byl taky přikládán do obkladů, aby léčil křeče. 

Nať barvínku se sbírá v červnu až červenci, suší se co možná nejrychleji ve stínu nebo umělým sušením při teplotě do 45°C. 

Pozor: 

Barvínek patří mezi jedovaté rostliny. Proto při jeho užívání musíme velmi pečlivě dbát na doporučené dávkování a neužívat jej dlouhodobě. 

Barvínek větší nemá žádnou spojitost (ani není příbuzný) s rostlinou známou pod lidovým jménem "růžový barvínek" (catharanthus roseus).

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl