Bakopa - bylina pro váš mozek

Bakopa - bylina pro váš mozek

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Bacopa monnieri známá v Indii jako brahmi a u nás jako bakopa drobnolistá je rostlina pocházející z Jižní Afriky a Ameriky a hojně se vyskytující v některých oblastech Indie.



U nás ji můžete pěstovat jako pokojovou rostlinu. Má malé ztučnělé lístky na dlouhých stoncích a kvete drobounkými, většinou bílými kvítky. Má ráda vlhčí prostředí a přirozeně rostoucí ji nalezneme především v bažinatých oblastech. Jedná se o rostlinu užívanou v Ayurvédě.

Bakopa pomáhá podporovat paměť a zlepšuje koncentraci, zlepšuje kognitivní je vhodným doplňkem pro studenty, především ve zkouškovém období. Studie naznačují její pozitivní působění proti Alzheimerově chorobě. Snižuje stres a má antioxidační účinky, pomáhá regenerovat játra. Pozitivní účinek na naše tělo mají v rostlině obsažené bakosidy.

bakopa

Pokud bakopu pěstujete, můžete si její lístky přidat například do pomazánky, má lehce nahořklou chuť, použijte však přiměřené množství. K dostání je i v podobě sušeného prášku, který můžete použít k přípravě čaje, pijeme jej ráno a večer.

Bakopa není vhodná pro malé děti a těhotné ženy. Máte-li nějaké zdravotní problémy užití vždy konzultujte s lékařem.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl