Anýz a jeho využití

Anýz a jeho využití

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Jeho původní vlast je ve východním Středomoří, je to ale tak významné koření, že se rozšířil do celého světa. I u nás ho lze velice snadno pěstovat na zahrádkách.



Anýz je okoličnatá bylina vysoká 30-50 cm, s oblou, jemně pýřitou lodyhou. Má tři typy listů, ty nejspodnější jsou okrouhle ledvinovité, na okraji pilovité, ve střední části rostliny jsou listy zpeřené, ty nejvýše jsou nedělené nebo trojklanné. Od června rozkvétají bílé složené okolíky. V srpnu se zralé okolíky odřezávají, suší a pak se z nich vytrhávají plody — šedo-žluté až šedohnědé dvounažky.

Anýz se používá k výrobě ústních vod a zubních past, parfémů a k výrobě některých likérů. Jako léčivá rostlina se používá k přípravě léků při žaludečních potížích a v různých směsích proti kašli.

Využití v kuchyni

V kuchyni má anýz široké uplatnění. Třeba jako vánoční pečivo, koláče, perníky. Hodí se taky do ovesné a krupicové kaše, mléčné a ovesné polévky, do sladkých, rýžových pokrmů, do ovocných salátů, pudinků a krémů na dorty. Zvláštní chuť dodává anýz nakládané řepě, mrkvi a okurkám.V orientální kuchyni se používá i do masitých jídel. Jeden z orientálních receptů přinášíme.

anýz jako bylinka

Recept na vepřové maso s anýzem

V hlubší pánvi nebo v kastrolu zpěníme na sádle nebo na oleji jemně nakrájenou cibuli, přidáme na větší kostky nakrájené vepřové maso a opečeme. Pak přidáme špetku drceného anýzu, jednu až dvě pálivé papričky, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Nakonec přidáme dva až tři rozsekané lístky myty. Podáváme s rýží.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl