Zvyšujeme užitečnost krbů 7. - výměník vzduch voda

Zvyšujeme užitečnost krbů 7. - výměník vzduch voda

Kategorie: TEPLO DOMOVA

buy mirtazapine online

buy mirtazapine online

Krb to je hlavně televize. Neboli estetický zážitek je velmi silný. Lze zvýšit účinnost krbu? Jaké jsou praktické zkušenosti? Lze zajistit krbem i přípravu teplé vody - TUV?



Výkon krbu, který nemá automatizované í podávání paliva není stabilní. Proto výrobci krbových vložek, aby neměli potíže s uchlazením výkonu, tento výměník často poddimenzovávají. Další zajímavou raritou je ale zařadit výměník vzduch – voda.

Tento výměník ventilátorem, odebírá od krbové vložky horký vzduch. Tento proudí přes výměník. Na Cu trubkách jsou navlečeny hliníkové lamely. V trubkách pak koluje voda. Tímto je omezena možnost přehřívání, současně je ale snížena účinnost, ve srovnání s tím, když by byla krbová vložka teplovodní, nebo by byl vodní výměník vložen přímo do komína. Odpadají tak potíže, které mohou být u výměníků přímo vložených do komína. Dehtování, špatné hoření,…Vodu ohříváte, jen když chcete a nemusíte stále přemýšlet, kam s teplou vodou, když ji nepotřebujete. Cena výměníku je kolem 10 000,- Kč.

Je to zajímavé řešení. V topenařině je vždy něco za něco. Nic není absolutní, každé řešení má své výhody a nevýhody. Uměním je pak obojí skloubit a využít i nevýhod.

Autor: Ing. Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 detail - Autor: Martin Kynsky 29. 11. 2015
 Nesmysl? - Autor: AceRimmer 22. 1. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl