Zimní pohoda u krbu. Který je pro vás ten pravý?

Zimní pohoda u krbu. Který je pro vás ten pravý?

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Pod pojmem „krb“ se ve skutečnosti skrývá více než pouze jeden typ tepelného zdroje. Klasický otevřený krb, krb s krbovou vložkou, krbová kamna nebo plynová krbová kazeta. Ze všech těchto možností máte na výběr, rozhodnete-li se pocítit „teplo rodinného krbu“ ve vlastním domě či bytě. Velký výběr z krbových vložek nabízí na našem trhu např. společnost STEKO spol. s r.o.



krb-007.jpgKlasický krb

 

Otevřené ohniště klasického krbu nabízí přímo sálající teplo a nejsilnější prožitek ze živého ohně. Jeho tepelná účinnost se však pohybuje jen okolo 15 %. Jde tedy převážně o estetický doplněk vašeho domova, který ale nezaručí širší vytápění. Rovněž je vždy potřeba větší průměr komína související s nutností odtahu spalin a důsledné zabezpečení okolí krbu proti požáru. Plovoucí, dřevěnou či korkovou podlahu před otevřeným ohništěm je potřeba chránit nehořlavou podložkou nebo okolí krbu obložit nehořlavým materiálem – přírodním/umělým kamenem, keramickou dlažbou, skleněnými dlaždicemi, případně šlechtěnou ocelí.

 

Krbové vložky 

 

Základem dalšího typu krbu jsou takzvané krbové vložky. Ty umožňují zcela bezpečný provoz krbu a rovnoměrnost spalování, především však mnohonásobně zvyšují jeho účinnost, ta nejnižší se u uzavřených teplovzdušných krbů pohybuje v rozmezí 65 – 80 %. Oproti otevřeným krbům přitom spotřebují přibližně o dvě třetiny paliva méně - v závislosti na tepelném výkonu čtyři až sedm kilogramů dřeva za hodinu. Největší výhoda spočívá v možnosti dvouplášťových krbových vložek s rozvodem teplého vzduchu vytápět několik místností současně. Krb jako původně estetický doplněk interiéru využívaný k  přitápění v teplotně chladných obdobích se tak může stát hlavním topným systémem (účinnost díky systému STEKO sFlow je až 92 %). Zároveň je provozně nenáročným a nejlevnějším způsobem vytápění. Dvouplášťové krbové vložky jsou zpravidla ocelové a fungují na principu nuceného oběhu teplého vzduchu, který je ohříván v prostoru mezi plášti a následně rozváděn do prostoru, v některých případech také s pomocí ventilátoru. Tyto vložky poskytují teplo téměř okamžitě. Druhým typem krbových vložek jsou jednoplášťové vložky bez ventilátoru, obvykle litinové. Jejich výhodou jsou lepší akumulační vlastnosti. Pomaleji se zahřívají, ale o to déle jsou schopny uchovat teplo v době, kdy už se v krbu netopí. Teplo produkují sáláním za pomoci přirozené cirkulace vzduchu, který vstupuje do krbu nasávacími mřížkami pod vložkou. Na jejím povrchu se ohřeje a výdechy v horní části krbu se vrací zpět do místnosti. Proto jsou jednoplášťové litinové vložky vhodné pro vytápění jedné místnosti nebo jako doplňující zdroj tepla.

 

Na českém trhu najdete krbové vložky různých typů, provedení i výkonů, jak zahraniční, tak domácí produkce. Oba zdrojekrb-007b.jpg v sobě spojuje přední tuzemský výrobce - společnost STEKO, která kromě svého pestrého sortimentu (např. řada Mars, Golem či bezroštová Venus) nabízí i francouzské krby Chazelles (např. typová řada SOLO). Výkonové rozpětí krbů STEKO se pohybuje od 3 do 16 kW a na většinu modelů je poskytována záruka až 7 let. Tvar a provedení krbových dvířek, jejichž výplň tvoří keramické ohnivzdorné sklo, si lze u naprosté většiny modelů zvolit a ovlivnit tak konečný vzhled budoucího krbu. STEKO nabízí řešení i pro ty, kteří chtějí mít doma krb, ale z nejrůznějších důvodů nechtějí nebo nemohou topit dřevem: plynovou krbovou kazetu HR 800 nebo 801 s uzavřeným topeništěm s imitací dřeva.

 

Zásady při topení v krbu

 

K základním zásadám topení a přikládání v krbech patří nespalovat syrové a mokré dřevo a nejméně 6x během topné sezóny nechat komín mechanicky vymést a vyčistit odbornou firmou. Váš krb pak bude skutečným hřejivým srdcem domova.

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl