Zdroj energie na zahradě

Zdroj energie na zahradě

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Každá zahrada, třeba i maličká u domu je zdroj energie. Energie na zahradě je naše a je tudíž zdarma.



energie-na-zahrade.jpg„Kdybych tak měl ropnou plošinu. Měl bych zdroj energie, kterou bych mohl prodávat. Jako šejkové.“  Myslí se leckdo. Ovšem málokdo tuší, že jeho zahrada, třeba i maličká u domu je jeho zdroj energie. Geotermální energie je jediná, kterou vlastník vlastní celou, a která mu patří.

 

Energie je zdarma. Platíte jen její přečerpávání. Je tedy nutné zvolit vhodně systém tepelného čerpadla. A vhodně jej dimenzovat. Jinak se může stát, že budete mít doma tepelné čerpadlo vzduch voda, nebo i jiný systém poddimenzovaný, a budete topit uhlím, jak píše spousta lidí na internetových diskuzích. 

 

Volby typu tepelného čerpadla.

 

Systémy vzduch – voda se dají rychle nainstalovat, rychle koupit. Jejich hlavní nevýhodou je ale v zimě nižší účinnost a spotřeba energie pro odtávání.

 

Nejvýhodnější jsou :

 

Voda – voda  . Na pozemku vyvrtáte studnu.  Má – li dostatečnou vydatnost, vyvrtáte ještě druhou a máte zdroj tepla hotový. Studny mohou být i kopané. Důležitá je vydatnost cca 0,5 až 0,75 pro tepelné čerpadlo na rodinný dům.

 

Měděný hlubinný vrt

 

To je ideální varianta. Nezávislá na počasí, přírodě, kvalitě a vydatnosti vody ve studni, ovšem s velmi vysokým topným faktorem. A o to jde. Platit za energie co nejméně. I z malé zahrádečky 5 x 5 m, např. v Praze, lze těžit teplo pro několikabytovou budovu. energie-na-zahrade-2.jpg

 

Měděný zemní kolektor na zahradě

 

Zde je již nutno mít alespoň menší  zahradu. Tráva není ovlivněna. Lze tam běžně pěstovat. V prax je pouze tráva, v místě kolektoru, nižší o 1,5 cm. To je veškeré ovlivnění.

 

Pokud máte tepelné čerpadlo, celý váš dům má 22 hodin levnou elektřinu. Pračka, mrazák, žehlička , myčka …  To jsou další významné úspory rodinného rozpočtu.

 

Budoucnost systémů tepelných čerpadel :

 

Jde o ovlivnění horniny.  Nyní lidstvo ovlivňuje hloubku cca 50 m.  Pokud se realizují plastové vrty, vrtá se na 100 – 150 m hloubky. Může dojít k provrtání různých horninových podloží, míchání podpovrchových vod s hlubinnými apod.  S výhodou se proto používají měděné hlubinné vrty. Ty jdou jen do hloubky 30 m.

 

V budoucnu lze očekávat, že státy budou tlačit na lidi, aby ovlivňovali přírodu – podloží co nejméně. Bude problém vyřídit stavební povolení na studnu nebo hlubinné vrty. Nejsnáze realizovatelné budou zemní kolektory ( 1 – 2 metry hloubky) a vzduch voda. Ten  má ovšem hlavní nevýhodu -  nižší účinnost v zimě. Navíc možnost vzniku energetických špiček. Tedy vrtejte, dokud to jde. Bude to legislativně složitější.

 

Uhlí, zemní plyn, peletky

 

To nejsou zdroje energie, které by vám patřily. I uhelné doly někomu patří. Zemní plyn, jako fosilní palivo je „jasný.“   Ve světě se stále více bude používat jako náhrady ropných látek k pohonu aut. Bude tedy stále dražší a vzácnější. Co peletky ? Říká se, že kvůli ceně je nikdo nechce kupovat. Jejich výrobci mají potíže s prodejem. Peletky rozhodně nejsou levné topení.

 

Autor:Ing. Sýkora Pavel

Zdroj:www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 no jo, a nepotřebuji gejzír nafty - Autor: bezděl 15. 8. 2011
 no, a co dřevo ? To je přece nejlepší.  - Autor: ferenc 22. 10. 2011
 6 kubíků těžko. Ročně spálíte mnohem víc.  - Autor: Ing. Sýkora 22. 10. 2011
 Tepelné čerpadlo proti dřevu návratnost 3 roky - Autor: Ing. Pavel Sýkora 22. 3. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl