Vybíráme krb

Vybíráme krb

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Učme se na zkušenostech druhých. Je to levnější. Ing. Martinček z Žiliny dlouhá léta má doma krb. Jaké má pro nás doporučení?



krbová-obestavba.jpg„Dnes už bych vybíral co největší krbovou vložku“, říká, „ dáte tam velká polena, nejlépe metrová a ta tam hoří i několik hodin. Každé otevření krbu je totiž problém. Občas se vám do místnosti vyvalí oblak dýmu při přikládání. Je poměrně velký, ani digestoř by jej nevzala.Špína a prach je daň za luxus topit doma v krbu. To poznáte pří jarním úklidu – špinavý plafon. ( strop).“ 

 

Cena tepla 

 

Všichni prodavači krbů Vám budou tvrdit, jak je krb úsporný. Skutečnost ovšem může být jiná.

 

„ Kdybych měl jet pro dřevo do krbu do lesa 30 km náklaďákem, vyjde mne 1 m kubický na 5000 Sk. To už je lepší navštívit místní stavebniny, koupit a nařezat hranoly. Cena stavebního dříví se taktéž pohybuje - cca 5000 Sk / kubík.  Dále je nutné, aby dřevo bylo 2 roky proschnuté. Jinak jen čadí, zanáší krb, komín a moc nehřeje.“  Říká Ing. Martinček.

 

„Další důležitou záležitostí je optimalizace komínového tahu u krbu. 98 % krbů ji nemá. Nejedná se o komínovou klapku. Pokud ji nemáte, dřevo hoří velmi rychle. Téměř Vám mizí před očima, jako by se vypařovalo. Teplo rychle utíká do komína. Po  optimalizaci komínového tahu vám kus dřeva v krbu bude hořet i několik hodin,“  říká Ing. Haško z Trenčína.

 

Krb vodník

 

U krbu je zásadní problém. Krb sálá. Z jedné strany jste opálení, z druhé studení. Jako u táboráku. Je otázka, jak teplo z místnosti s krbem  přenést do dalších místností domu. Teplovzdušné  rozvody mají své nevýhody. Vzduch musí být mnohem teplejší, pro pocit tepla. Zajímavým řešením je vodní krb. Teplo z krbu můžete dát do radiátorů, podlahovky  i zajistit teplou vodu do sprchy. Výrobci ovšem nemají zkušenosti s životností vložek. Vyrábí se většinou teprve druhým rokem. A mít prasklý „kotel“ v obýváku  je mnohem méně příjemné, než kdež vám praskne kotel ve sklepě. Ocelové kotle mají životnost cca 10 let. Dát kotel do obýváku sebou nese prašnost, popel, dým…

 

Každé řešení má své výhody a nevýhody. Doufám, že Vám tyto informace pomohou se orientovat.

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl