Venkovní kotelna

Venkovní kotelna

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Jak získat prostor na úkor kotelny? Je řešení. Co tak kotelna před domem nebo na zahradě. Trendy ve vytápění.



Na této kotelně je kotlíková dotace 127.000 Kč. 1 m2 ve domě dnes stojí 20.000 - 60.000 Kč. Pokud kotelnu vyhodíme před dům, i s akumulační nádobou, je to další úspora až 240.000 Kč, takže cena kotelny i s tepelným čerpadlem je vlastně mínusová. Kotelna zadarmo.

Doba se mění. Lidí přibývá, je nutno šetřit místem. Kotelny se dnes dávají na střechy, nebo dokonce mimo dům.

Historie vytápění

Nejprve bývaly kotelny jako ohniště v rohu místnosti s dírou ve střeše, místo komína. Pak nastoupily pece. Kuchyň se propojila s obývákem, dříve zvaným parádním pokojem. Pec topila i vařila, zajišťovala i tepelnou akumulaci. Což je tepelná pohoda.

Později, se zaváděním teplovodních otopných systémů – radiátorů, se kotle stěhovaly do kotelny, což býval nejčastěji sklep pod domem.

Venkovní  kotelna

Současnost vytápění

Z důvodu úspor se dnes sklepy již tolik nerealizují, kotelny bývají opět v obýváku, na chodbách, v garážích, v koupelnách.
Ono, nemusí to být žádná výhra, mít kotelnu v obýváku. I když nedávno to byl "zdravý trend". Montovali jsme dřevoplyn a solární systém, na dotaci kamarádovi v Brně.

Říkám mu: "To jsi měl parádní, krb v obýváku?"

A on na to: "Víš co to je natahat sedm metrů kubických dřeva do obýváku? "

Nové trendy ve vytápění

Další posunem je vysunutí kotelny ven. Mimo dům. mimo obálku budovy. Zdrojům tepla – tepelným čerpadlům to nevadí, jsou již na nepřízeň počasí konstruována, avšak akumulační nádoby je nutno důkladně zaizolovat. Jako ve videu pod článkem. 

Kotelna i s nádobou je umístěna před domem, v domě je jen napojení na teplovodní krb. Dům tak může být vytápěn jak tepelným čerpadlem s bivalentním elektrokotlem, tak teplovodním krbem.

V zahraničí již dávno není možné použití teplovodního kotle nebo krbu v pasivním domě. V ČR to byl ještě loni běžný standard, nyní se to již stává malinko problémovější.

Ono, není divu. S tepelným čerpadlem se dá dnes dostat, u pasivních domů, na spotřebu 1000 kWh elektřiny na topení a teplou vodu za rok. Což jsou asi 3000 Kč. Tomu těžko můžou nějaká kamna konkurovat v ceně tepla, bezobslužnosti, komfortu, regulovatelnosti.

Jak vidíte, v rámci úspor místa je možné mít kotelnu na zahradě.

Autor. Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Téměř nulový dům
Akvaponické skleníky
Tepelné čerpadlo kontra zateplení

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Je to i na facebooku ?  - Autor: Lojza Topič 13. 8. 2017
 Římská malta. Vydrží dodnes.  - Autor: Romulus a Remus 26. 9. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl