Tepelné čerpadlo vzduch vzduch - Panasonic

Tepelné čerpadlo vzduch vzduch - Panasonic

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Odpadá vám otopný systém. Nebuduje se podlahové topení, ani radiátory. Topí hned, v reverzním chodu chladí hned. Mají velmi příznivou pořizovací cenu, výborné parametry z hlediska energetické účinnosti.



Tedy, vynikající návratnost investice. Stále více se uplatňují v nízkoenergetických a pasivních domech. Dnes již se i v ČR začínají stavět tisíce pasivních domů. Je top standard.

Nulové domy

Po pasivních domech přicházejí Nulové domy. Jako třeba ve Vizovicích. Zatímco u pasivního domu by postačovalo , jako tepelná izolace 18 cm běžného bílého fasádního polystyrenu, tento dům instaluje na 30 cm YTONG dalších 30 cm šedého polystyrenu, lambda 0,031 ! Tedy velmi kvalitního a ne levného. Investor je fanda do enegetických úspor, k vytápění bude sloužit tepelné čerpadlo ze 70 m vrtu od formy Master energy. Země voda. Žádost o dotaci na novostavby 585 000,- Kč je již podána. Zde bude všude podlahové topení.

tepelné čerpadlo vzduch vzduch

Čerpadlo vzduch vzduch

Ale vraťme se k tepelnému čerpadlu vzduch vzduch. Dlouhodobé zkušenosti s těmito tepelnými čerpadly má firma Master Energy. Již kolem roku 2000 dodávali tepelné čerpadlo vzduch vzduch 14 kW pro vytápění provozovny v Napajedlech. U Vizovic mají v provozu již asi 8 – 10 let i voda vzduch. Voda vzduch topí vodou ze studny, avšak v domě je vzduchový otopný systém. Voda ze studny má i ve velmi tuhých mrazech vysokou účinnost. A nepotřebuje tudíž žádný záložní, ani bivalentní elektrokotel.

Vzduch vzduch, tepelná čerpadla Panasonic

Vzduch vzduch, tepelná čerpadla Panasonic od Master Energy, v mrazech zvyšují otáčky a tím výkon. Inverter. Tedy tepelné čerpadlo s proměnlivými otáčkami a proměnlivým výkonem.

Elektrokotel v praxi připínají až od minus 15 °C, topí do minus 20 °C. Z hlediska montáže se podobají klimatizaci. Teplo v domě se pak roznáší nejčastěji rekuperací, která je nutnou součástí pasivních domů.

Tepelná čerpadla vzduch vzduch je velmi vhodné doplnit malým tepelným čerpadlem vzduch voda, které topí do bojleru. Snižuje denně spotřebu elektřiny zpravidla z 11 kW v elektrickém bojleru na 2,7 kWh. A to je vysoká úspora.

Další možností je instalovat peletková kamna bez komínu. A bez prachu. Komín v pasivních domech představuje problém, a tímto řešením, není – li komín, investice a problém odpadá.

Jak vidíte, technický pokrok nám přináší nové možnosti ve stavebnictví a topenářství.

Autor: Ing. Sýkora Pavel
Zdroj: www.masterenergy.cz
Poznámka: Autor je energetický specialista pro vypracovávání energetických auditů, energetických posudků, průkazů energetické náročnosti budov, kontroly kotelen a rozvodů tepla, kontroly klimatizací, chladírenské revize chladivových okruhů, tepelných čerpadel a klimatizací.

Související články:
Tepelné čerpadlo poháněné celoročne fotovoltaikou – teplá voda denně zdarma
Peletková kamna bez komínu a bez prachu
Dotace na novostavby až 640 000,- Kč
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Dost zajímavé. Stačí i pči Minus 17°C ?  - Autor: Parad 31. 1. 2015
 Kombinace zdroju - Autor: Konvas 16. 2. 2015
 Po zateplení by Vaše tepelná zráta - Autor: Ing. Pavel Sýkora 7. 3. 2015
 česko zvyšuje nouzové zásoby jídla - Autor: jedlík 8. 3. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl