Tepelné čerpadlo vzduch voda - nejlepší volba pro váš dům.

Tepelné čerpadlo vzduch voda - nejlepší volba pro váš dům.

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Proč je tepelné čerpadlo vzduch voda nejvyužívanějším systémem u nás? Jaké výhody vám přinese a naopak, na které úskalí si dát pozor? Vše podstatné najdete přehledně v jednom článku.



Jaké výhody nabízí tepelné čerpadlo vzduch voda?

  • Dokáže vám ušetřit až 70 % ročních nákladů.
  • Nabízí nejlepší poměr cena/výkon.
  • Jeho obsluha je snadná a nenáročná.
  • Rychlá a jednoduchá instalace. Není potřeba větších stavebních zásahů.
  • Jedná se o ekologický zdroj tepla.
  • Možnost využití státní dotace až 80 000 Kč.

Kam se hodí tepelné čerpadlo vzduch voda?

Systém vzduch voda je možné využít jak ve starších zrekonstruovaných domech, tak i v nízkoenergetických novostavbách. Tepelné čerpadlo vzduch voda je nejlepší volbou pro rodinné domy v mírných oblastech do 600 m.n.m. Jeho výkon se odvíjí od venkovní teploty, tudíž není vhodný pro horské oblasti, kde častěji dochází k extrémním mrazům. Do -15 stupňů Celsia však spolehlivě zajistí stabilní výkon a vytopí celý interiér.

tepelné čerpadlo

Jaká je cena tepelného čerpadla vzduch voda?

Ceny tohoto druhu tepelného čerpadla se pohybují od 120 000 - 250 000 Kč. Cena závisí na různých faktorech, jako je velikost vytápěné plochy, energetické ztráty domu, stavební a technické možnosti budovy a další. Čím výkonnější typ tepelného čerpadla, tím jsou částky vyšší. Nezapomínejme ovšem, že na pořízení tepelného čerpadla lze využít státní dotace v rámci programu Nová zelená úsporám nebo kotlíkové dotace. Díky státní podpoře můžete získat zpět až 80 000 Kč.

A co finanční návratnost?

Finanční návratnost tepelného čerpadla vzduch/voda můžete v ideálním případě očekávat již do 8 let. Doba návratnosti se odvíjí, mimo jiné, od využití systému. Tepelné čerpadlo můžete využívat nejen na vytápění interiéru, ale také ohřev užitkové vody a v létě na ohřev bazénu či jako klimatizaci. Výrazně zkracuje finanční návratnost propojení tepelného čerpadla a fotovoltaické elektrárny. Díky této kombinaci systémů můžete ročně ušetřit až 80 % ročních výdajů.

tepelné čerpadlo

Na co si dát při výběru tepelného čerpadla pozor?

Jak již bylo zmíněno výše, tepelné čerpadlo vzduch-voda není vhodný do výše položených oblastí, kde dochází k častému kolísání teplot. Pro tyto oblasti se perfektně hodí tepelné čerpadlo země voda, které nabízí stabilnější výkon díky využívání naakumulované energie v zemi.

Při nevhodném umístění systému vzduch voda může být venkovní jednotka tepelného čerpadla slyšitelná. U moderních jednotek se ovšem hluku nemusíte obávat jelikož je srovnatelný s chodem tiché lednice.

Potřebujete s výběrem vhodného zařízení poradit? Zajímá vás více informací nebo rovnou chcete cenovou kalkulaci na míru? Obraťte se na společnost Tenaur, která je předním dodavatelem tepelných čerpadel u nás.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl