Tepelné čerpadlo to umí ekologicky i ekonomicky aneb i vytápění může být bezstarostné

Tepelné čerpadlo to umí ekologicky i ekonomicky aneb i vytápění může být bezstarostné

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Jistě jste už někdy slyšeli o tepelném čerpadle a jeho schopnosti vám ušetřit ve vaší peněžence. V dnešní době lze nahlížet na tento způsob vytápění, který řeší nejen vytápění objektu, jako na nejmodernější řešení energií v domě.



V našem článku se podíváme na to, jaká tepelná čerpadla vlastně máte na výběr, jak a kde vám pomohou ušetřit a možná budete překvapeni, že jejich využitelnost je i ve starších domech. Toto pohodlné řešení může mít sice vyšší počáteční investici, ale dlouhodobě se při stoupajících cenách energií rozhodně vyplatí.

Pomůže vám ušetřit

Hlavní devizou čerpadla je skutečnost, že vám snižuje náklady na vytápění, čímž vám vlastně zlevní elektrickou energii. Princip fungování tepelného čerpadla je založen na tom, že dokáže vyrobit více tepla, než odebere elektřiny ze sítě. Pokud si to ukážeme na příkladu, tak pokud tepelné čerpadlo odebere 1 kW, dokáže z toho vyrobit takové množství tepla, které by bez využití tepelného čerpadla odpovídalo spotřebě 4 kW. Jak je to možné? Jednoduše je v případě tepelného čerpadla využíváno energie ze vzduchu, případně z vody nebo ze země, a to v závislosti na typu tepelného čerpadla, o kterých si řekneme něco ještě dále.

Tepelné čerpadlo

Úspora nejen pro novostavby

Takovým určitým mýtem ohledně tepelných čerpadel je bezpochyby představa, že se hodí pouze do novostaveb, které jsou energeticky úsporné. Úsporu s tepelným čerpadlem ale můžete získat také ve stávajícím domě. Rostoucí ceny energií zajistí rentabilitu tepelného čerpadla i ve starších domech a úspora bude o něco nižší než v novostavbě.

Samozřejmě v novostavbě bude úspora vždy vyšší, protože jsou zde používány moderní stavební materiály a izolace, ale také ve starších domech lze s tepelným čerpadlem ušetřit. Je to navíc velmi prozíravé řešení, protože ceny energií obecně stále stoupají, a tak úspora bude v čase ještě vyšší.

Vyberte si vhodný typ čerpadla

Hned na začátku jsme hovořili o tom, že tepelná čerpadla využívají energii z různých zdrojů. Podle toho se potom liší typ daného tepelného čerpadla. V zásadě rozlišujeme následující druhy tepelných čerpadel, kdy nejprve se uvádí zdroj tepla a následně kam je toto teplo předáváno:

  • Země-voda
  • Voda-voda
  • Vzduch-voda
  • Vzduch-vzduch

Varianta země-voda je podstatě nejúčinnějším tepelným čerpadlem, kdy se jako zdroj tepla využívá půda. Z velké plochy půdy se prostřednictvím teplonosného média směřuje toto teplo do rozvodů vody v domě. Optimální tlak vody v topném systému zde určuje manometr. Rozvody mohou mít charakter třeba podlahového vytápění, kdy se následně vytápí objekt, ale mohou také ohřívat vodu ve vodovodním potrubí pro užitkové účely. Varianta voda-voda rovněž nabídne vysokou účinnost, v tomto případě se využívá podzemní vody, ale je nutno počítat s náročnější údržbou.

Tepelná čerpadla, která využívají jako zdroj vzduch, mají nižší náklady na instalaci, ale i účinnost může být o něco nižší, zejména v souvislosti s nestálostí vzduchu jako zdroje tepla. Pokud se jedná o tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, v tomto případě se v podstatě jedná o klasickou splitovou klimatizaci, která kromě chlazení samozřejmě také topí.

Užijte si zasloužený odpočinek

Vytápění tepelným čerpadlem znamená pohodu bez starostí. Představte si, že nemusíte řešit vytápění tuhými palivy, teplo regulujete přesně na požadovanou hodnotu otočení termostatu. Vždy máte teplou vodu. Kromě toho náklady jsou s ohledem na pohodlí velmi nízké. Budete tak mít více času na sebe, častěji využijete třeba svůj zahradní altánek k příjemnému posezení venku. V zimě budete mít zaručenou tepelnou pohodu, aniž byste museli hnout prstem. Přesně to očekáváme od vytápění či ohřevu vody v 21. století.

Zdroj obrázku 1: stockcreations / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2: Christian Delbert / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl