Tepelné čerpadlo. Jednoduše a vysoce účinně.

Tepelné čerpadlo. Jednoduše a vysoce účinně.

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Lidé mají tendenci myslet složitě. Výsledkem pak jsou složitá a drahá řešení. U složitých systémů tepelných čerpadel klesá účinnost, a spolehlivost, zato však roste cena. Stále více se na českém trhu uplatňují francouzská tepelná čerpadla Geotermik. Jednoduchá, spolehlivá, vysoce účinná.



tepelné čerpadlo 007a.jpgGeotermik má vlastní vývoj, tepelná čerpadla vyrábí již 15 let. Používá pouze  značkové součástky, např. kompresor Scroll Copeland ZH. Tento kompresor má drážky  speciálně tvarované pro použití v tepelných čerpadlech. Tím se taktéž zvyšuje  účinnost, klesají náklady na elektřinu - levnější topení Vašeho rodinného domu. Filosofie firmy Geotermik je jednoduchost, spolehlivost, vysoká účinnost.

 

Výměník, sběrač tepla, kolektor  - měděná trubka je uložena ve výkopu  na  zahradě, v malé hloubce. Nebo ve vrtu.  Několikanásobně lépe vede  teplo, než nerez. Dříve se používaly i plastové trubky. Tepelnou vodivost plastu  a mědi snad ani nebudeme srovnávat. Plast, ve srovnání s mědí je izolant. Takže  měděný zemní kolektor má vynikající účinnost.  Měděné trubky kolektoru se ukládají buď do skrývky, nebo do vyfrézovaných  drážek. Zemní práce při vybudování kolektoru jsou mnohem snazší  a tudíž i levnější, než u dříve  používaných plastových kolektorů. I potřebná plocha se zmenšuje. Pro 12 kW  postačuje  jen cca 250 m čtverečních.  Ta bývá i u malých rodinných  domků. Systém je tak výhodný nejen pro rekonstrukce starších rodinných domů, ale  i pro novostavby. Zvlášť vhodné pro nízkoenergetické rodinné domy.

 tepelné čerpadlo 007.jpg

Kondenzátor - výměník tepelného čerpadla, který předává teplo do radiátorů, je  opět z mědi ! Měděný výměník koax. Jako "chlaďař ", věnující se dlouhá léta  tepelným čerpadlům, se stovkami  realizací,  neznám lepší výměníky pro tepelná čerpadla, než měděné koax. Mnohem lepší tepelná vodivost než nerez, neucpatelné, naprosto spolehlivé .

 

Tepelné čerpadlo Vám nezabírá žádnou plochu ve sklepě, ani v garáži. Je umístěno na zahradě ve vysoce odolné  plastové nádobě. Je ze stejného materiálu, ze  kterého se vyrábějí lodě. Francouzské zkušenosti se nezapřou.

  

Tepelné čerpadlo se dodává, za cenu již od 150 000 - 200 000,- Kč  - 12 kW a to včetně měděného kolektoru naplněného chladivem.  Lze ho proto snadno namontovat i svépomocí.

 

Účinnost tepelného čerpadla je vysoká, právě kvůli jednoduchosti a použití mědi. U běžných systémů země - voda se dříve používalo plastové potrubí, ve kterém  koloval roztok lihu. teplo přecházelo přes plastový výměník - plastovou trubku v  zemi. Líh musel být hnán oběhovým čerpadlem do deskového nerezového výměníku. Přes tento deskový nerez výměník  teplo teprve přešlo do chladivového okruhu.

 

Vidíte tu zdlouhavou, složitou a drahou cestu tepla? Naopak u Geotermiku si chladivo běhá přímo do země, kde přes měděnou trubku  odebírá teplo. Pozor, běhá "samo", není nutno jej pohánět,  jako líh u  plastových trubek. Měď je měď.

 

Systém země voda obecně, je vždy mnohem účinnější, než tepelná čerpadla vzduch  voda. V zimě , když mrzne, je ve vzduchu tepla málo. Země - půda je stabilní  zdroj tepla. Vzduch voda naopak spotřebovává teplo při odmražování, země voda se  neodmražuje. Ta jsou další významné zdroje úspor elektrické energie. 

 

V oblasti hlubinných vrtů je Geotermik  první firma v ČR, která používá  měděnou výstroj hlubinných vrtů. Měď je kvalita.

 

Věci vypadající složitě mohou být krásně jednoduché.

 

Autoři: Ing. Pavel Sýkora, Pavla Sýkorová

zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Tepelné čerpadlo země voda přímé vypařování

Tepelné čerpadlo země voda s měděnými vrty

Mýty a pověry o tepelných čerpadlech 

Tepelné čerpadlo voda voda 

Tepelné čerpadlo vzduch voda 

Teplo zdarma – teplovzdušné solární kolektory.
Nízkoenergetický rodinný dům bez zateplení - Fikce nebo zkutečnost?
Energeticky úsporný rodinný dům na Zlínsku
Teplá voda denně zdarma. A k tomu peníze za prodanou elektřinu každý rok
Nízkoenergetické domy, pasivní domy, energeticky svobodné domy


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Dotace až 80 000,- Kč pro demo - Autor: Ing. Sýkora 15. 6. 2007
 TČ ze snadno smontovat i svépo - Autor: Milan 17. 2. 2009
 Tepelné čerpadlo. svépomocí si - Autor: Ing. Sýkora 23. 2. 2009
 Tepelné čerpadlo. Jednoduše a  - Autor: Ing. Sýkora 23. 2. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl