Tepelné čerpadlo – Měděné hlubinné vrty – vysoká účinnost, spolehlivost, jednoduchost

Tepelné čerpadlo – Měděné hlubinné vrty – vysoká účinnost, spolehlivost, jednoduchost

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Jedná se o novinku na trhu. Dříve se hodně realizovaly hlubinné vrty s plastovými trubkami. Systém ale nebyl levný, ani zrovna nejúčinnější. Plastová trubka je spíše izolant, než dobrý vodič tepla. Pak byla velkým hitem tepelná čerpadla vzduch – voda. Vzduch, ale v zimě moc netopí. Účinnost je nízká, navíc spotřebovává energii pro odtávání námrazy. Ideální je proto hlubinný vrt s měděným zemním sběračem.



Tepelné-čerpadlo-cu.jpgMěď vede teplo dokonce  4 x lépe, než nerez. Systém je vysoce účinný, jednoduchý, spolehlivý. Investice navíc není vysoká. Tepelné čerpadlo s měděnými hlubinný vrty je mnohem účinnější, ale také levnější, než dříve používané plastové vrty.

 

Účinnost Systému:

 

U měděných hlubinných vrtů je účinnost velmi vysoká. Teplo ze země přechází přímo do měděných trubek, ve kterých chodí chladivo. Chladivo běhá  samo, není poháněno čerpadlem.  Odpadají tedy lihové meziokruhy, které snižují účinnost, spotřebovávají energii pro svůj pohon a zvyšují investici. V Německu naměřili topný faktor do podlahového otopného systému 6,5. Z hlubinných měděných vrtů.

 

Údaj je reálný. V Brně, ( Říčany)  v topné sezóně, byl naměřen topný faktor z hlubinných vrtů vybavených měděným sběračem 5,3. ( s rezervou).  Do radiátorů. Při teplotě topné vody + 43 o C. Topný faktor je čistý.

 

To je bez pohonu ponorného čerpadla ve studni 750 W  ( u měděných vrtů není čerpadlo ve studni, to je u systémů voda - voda), bez odtávání vzduchového tepelného čerpadla ( u systémů vzduch – voda), bez pohonu lihových meziokruhů ( u systému země voda s plastovými trubkami).

 

Tepelné čerpadlo  má 3 vrty. Štítkový výkon tepelného čerpadla je 12,1 kW. Ve skutečnosti kompresor odebíral 2,9 kW –příkon , výkon tepelného čerpadla byl změřen kalorimetrem 15,718 kW.

 

Náklady na vytápění

 

Uvažujme rodinný  dům, roční spotřeba tepla 35 000,- kWh. Hlubinné vrty plastové – topný faktor 3,6. Vzduch voda  3,3  ( včetně letních veder, tedy 3,3 je zkreslený topný faktor, v zimě v mrazech bude např.  jen 1,9  navíc je nutno odečíst energie na odtávání námrazy. Toto vše se do topného faktoru nepočítá, zákazník tyto energie ale platí !  ) Měděné hlubinné vrty 5,3

 

Měděné vrty topí účinněji, než plastové. Pořizovací cena měděných vrtů je však nižší !!!

 

Ve skutečnosti, vlivem výše uvedených specifik, jsou rozdíly, mezi jednotlivými systémy tepelných čerpadel mnohem vyšší.  Např. systém vzduch voda má v zimě tak malou účinnost, že se často musí dotápět elektřinou. Zákazník si tak vlastně koupí tepelné čerpadlo, ale v zimě topí elektřinou.  Podobný osud, - špatné ekonomika tepelného čerpadla – stihne zákazníka při špatném dimenzování tepelného čerpadla a primárního okruhu. Nebo i realizací začínajících firem.

 

Ve skutečnosti to vypadá např. tak, že v Krkonoších jen penzion. Po rekonstrukci, zateplený, podlahový otopný systém. 6 lůžek. Tepelné čerpadlo 33 kW.  Investice 1,3 milionu. Roční náklady na teplo 100 000,- Kč.

 

Vedle je penzion 46 lůžek, ( s přistýlkami 66 ). Starý velký nezateplený objekt , stará okna, radiátory. Značkové drahé, kvalitní  tepelné čerpadlo od fy  KODEK  100 kW, investice taky 1,3 milionu. Roční náklady na teplo, včetně teplé vody taky 100 000,- Kč. Není tepelné čerpadlo jako tepelné čerpadlo. Není firma jako firma.

 

Je jasné, že elektřina až do smrti bude jen zdražovat. Vyplatí se proto volit tepelné čerpadlo s vyšší účinností.

 

 

Autoři: Ing. Sýkora  KODEK, Petrůj Vlastimil ST KODEK

zdroj: www.studnyvrty.czwww.kodek.cz, 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Tepelné čerpadlo – Měděné hlub - Autor: Petr 14. 4. 2009
 Tepelné čerpadlo – Měděné hlub - Autor: ng. Sýkora 19. 5. 2009
 TPane Petr, přečtěte si ten čl - Autor: Ing. Sýkora 19. 5. 2009
 ano, měděné vrty topí super i v sibiřských mrazech - Autor: Ing. Pavel Sýkora 15. 1. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl