Tepelná pohoda

Tepelná pohoda

Kategorie: TEPLO DOMOVA

buy misoprostol abortion pill online

buy abortion pill go

Dosažení tepelné pohody je cíl provozu všech otopných systémů. Současně při nízkých cenách za energie, protože jinak nastupuje snižování teplot budovy a tím k tepelné nepohodě. Mít doma drahý, složitý otopný systém a trpět zimou ( tepelnou nepohodou) je špatné řešení.



V praxi se ale často takto děje. Viz například zateplování paneláků v Brně. Před zateplením měli teplotu v bytech + 25 oC. Po zateplení jim teplota klesla, lidé musí chodit v mikinách a svetrech, neboť současně s poklesem odběru množství tepla z centrálního vytápění, zase narostla jeho cena. Navíc jim v bytech centrální rekuperace způsobuje víření vzduchu – průvan, takže ji ucpávají hadrami. Dále si občané stěžují na studené radiátory. To je pak výsledkem desetimilionových investic spíše dosažení tepelné nepohody, než tepelné pohody.

Pokud budete stavět dům, je vhodné brát v úvahu tepelnou pohodu. Mnoho lidí, pod dojmem reklamy a tlakem realizačních firem se často rozhoduje např. mezi teplovzdušným otopným systémem s krbem a rekuperací v ceně 250 000,- Kč a mezi podlahovým otopným systémem například s tepelným čerpadlem. Přitom se rozhodně nejedná o ekvivalentní řešení. Naopak, naprosto rozdílná řešení.

Tepelná pohoda

Pokud zvolíte krb a teplovzdušné rozvody – jedná se o zonové vytápění. Dojde ke zvýšení hlučnosti – teplovzdušným potrubím se přenáší hluk. Nepříjemné foukání vzduchu, víření prachu. Do místnosti s krbem budete muset za topnou sezonu přinést 7 – 14 kubíků dřeva. V domě bude polétavý, jemný „mikroprach.“ Nemám nic proti krbům, sám ho mám doma, perfektní záloha, vynikající estetika, ale jako základní topení bych jej nechtěl.

Vzduchový otopný systém navíc „pouze“ ohřívá vzduch. Neakumuluje se ve stěnách, ani v podlaze, rychle vychladne po uhasnutí krbu. Jde o zonové vytápění. Místy teplo, „za rohem“ zima.

Zonové vytápění představuje i infratopení. Před 15 lety měl jeden prodejce těchto panelů problém sám doma s plísněmi – jde o zonové vytápění.

Ve srovnání s tím podlahový otopný systém přestavuje tepelný komfort. Všude je krásně teplo, hlavně na nohy. I lékaři říkají „ Nohy v teple, nemoc v pekle“. Pokud navíc máte tepelné čerpadlo, Vaše domácnost získá velmi levnou elektřinu, což Vám ročně může ušetřit i několik desítek tisíc korun.

Tepelná pohoda neznamená jen topení, ale i chlazení. Tepelná pohoda je mnohem lepší u zděných rodinných domků, než u montovaných. Montované domy ( dřevostavby) mají perfektní tepelně izolační odpor, ale velmi špatnou akumulaci. V montovaných domech je hned vedro, hned zase zima. Naopak, ve zděných domech, i zděných půdních vestavbách, není nutno v létě ani klimatizovat. Stále více se staví bungalovů. Bungalovy není nutno klimatizovat ( v létě chladit) ani na jižním Slovensku. U dřevostaveb lze akumulaci zlepšit podlahovým otopným systémem.

Dům zpravidla stavíte jen 1 x za život. Tak to dělejte pořádně. Pořádně nemusí znamenat draze. Nejde o cenu, ale o správnou volbu.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor
Zdroj: www.kodek.cz

Související články:
Tepelná ztráta 7,4 kW
Krby s teplovzdušnými rozvody
Podlahový otopný systém
Vytápění nízkoenergetických RD


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Při vzduchovém otopném systému je nutno - Autor: Ing. Pavel Sýkora 16. 3. 2010
 Díky putinovi skončí krize.  - Autor: plyn asi nebude 21. 3. 2010
 Polovina tepla z globálního oteplování se někam  - Autor: louk 21. 4. 2010
 po zateplení je ve školce strašná kosa.  - Autor: učitelka MŠ 29. 10. 2011
 tepelná nepohoda může zničit zdraví - Autor: zdravý nemocný 29. 10. 2011
 krb versus podlahové topení - Autor: klo 21. 10. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl