Tepelná čerpadla pro ND a PD domy

Tepelná čerpadla pro ND a PD domy

Kategorie: TEPLO DOMOVA

lexapro side effects swelling

lexapro side effects starting

citalopram alcohol interaction

citalopram alcohol withdrawal

Malá tepelná čerpadla. Tepelná čerpadla pro pasivní domy.



Pasivní dům bez tepelného čerpadla je konstrukční vada.  Ceny energií jsou dnes tak vysoké, že náklady na provoz pasivního domu v praxi, bez tepelného čerpadla, jsou vyšší, než běžný dům s tepelným čerpadlem. Znám pasivní dům bez tepelného čerpadla, 200 m2, který má fakturu za elektřinu za rok 2009 ve výši 61.000,- Kč.   Je problém ale na trhu najít malé tepelné čerpadlo s vysokou účinností a příznivou cenou.  Proto fy KODEK přichází s optimálním řešením.

 

Model 2010. Geosun

 

Tepelné čerpadlo pro nízkoenergetický dům ( ND) a pasivní dům ( PD) musí mít vynikající účinnost a příznivou cenu. Návratnost se pak pohybuje od 4 do 6 let. Tedy laciná Čína Vám úspory nepřinese, nevrátí se nikdy.  Vzduch voda má v zimě nejnižší účinnost, není tedy nejvhodnější pro pasivní domy. Pasivní dům potřebuje topit právě v zimě.   Ideálním systémem je měděný zemní kolektor na zahradě. Tzv. ostrý výparník.  Přímo v měděném potrubí na zahradě běhá chladivo. Nikoliv v plastových trubkách.  Systém se tak zjednodušuje, účinnost jde tvrdě nahoru. Měď je měď.  Postačuje malá plocha zahrady pro zemní kolektor. Jen 10 x 10 m.  Pokud nemáte „vůbec žádnou zahradu“, doporučujeme měděné hlubinné vrty.

 

U měděných hlubinných vrtů investice sice roste, současně ale i dále roste účinnost ve srovnání  s měděným zemním kolektorem ve výkopech.  Tepelné čerpadlo je venku před domem.  V domě je pak akumulační nádoba se stratifikačním bojlerem.  Tedy, přesto, že budu topit do podlahového vytápění, například na + 30°C, jsem schopen současně stejně vysokým topným faktorem ohřívat vodu do bojleru pro sprchování. A to je velmi zajímavé.  Teplá voda u nízkoenergetických a pasivních rodinných domů totiž představuje 30 – 50 % nákladů na vytápění a ohřev teplé vody.  Pokud ohříváte teplou vodu běžným tepelným čerpadlem, je topný faktor několikanásobně horší, než při použití desuperheatheru. Tepelné čerpadlo je kvalitní evropský výrobek. Používá kompresor Scroll Copeland ZH, ekologická chladiva.

 

tepelne-cerpadlo-009c.jpg

 

Jaká je cena sytému? 

 

Chceme se dostat, včetně instalace ke 180.000,- Kč. To je přelomová hranice.  Investice do tepelného čerpadla pak má návratnost 4 – 6 let.  Pokud navíc použijeme dotaci zelená úsporám ( systém je registrovaný),  odečítá se od investice 75.000,- Kč.

 

Výsledek je  pak tepelné čerpadlo za cenu plynového kotle. Ale to není ještě všechno. Za příplatek je možno do systému integrovat měděný solární výměník.  Při instalaci solárních kolektorů si pak můžete odečíst státní dotaci 80.000,- Kč.  A teplou vodu pak budete mít ¾ roku zadarmo.  Přebytky solárního tepla navíc použijete na vytápění. Záruka na vnitřní jednotku je 10 let.  Ideální je realizovat zemní kolektor v rámci zemních prací na hrubé stavbě. Nebo i před začátkem stavby.  Nebo měděný hlubinný vrt současně se studnou. Studna je 1. věc, kterou byste na pozemku měli realizovat.

 

Ještě bych doporučoval systém doplnit o rekuperaci se zpětným získáváním vlhkosti. U rekonstrukcí běžných rodinných domů se cena na klíč, nyní pohybuje kolem 80.000,- Kč. Ventilátory rekuperace spotřebovávají v součtu jen kolem 90 W.  Provoz takové rekuperace nezatíží příliš Vaši peněženku. Ale je to velmi příjemné mít pořád teplo a současně  čerstvý vzduch.

 

Pro přípravu teplé vody je možné i využít Hydromodul – malé tepelné čerpadlo na ohřev teplé vody.  Ohřívá na teplotu + 65°C, topí z měděného zemního kolektoru ( 1 smyčka  55 m dlouhá ), nebo „měděného“  vrtu. Tedy vysoká účinnost.  Investice není velká 55.000,- Kč + DPH, doprava a instalace. Trubkový (spirálový) výměník je výhodou. 

 

Ovšem MODEL 2010 Geosun  však zajišťuje jak vytápění, tak teplou vodu a může být včetně měděného solárního výměníku.  Vše v jednom snadno, ekonomicky, vysoce účinně.

 

Dnes se to staví, když se ví jak na to. 

 

V systému je užito cca kolem 300 až 500 m měděného potrubí.  Nerez již ve srovnání s předešlým měsícem zdražila o 40 %. Uvádíme proto model 2010 již na trh od 10.10. 2009, abychom mohli nabídnout dobrou cenu.  Máme oprávněnou obavu, že na jaře 2010 již může být cena vyšší.  Tepelná čerpadla montujeme již cca 12 let, stovky instalací, máme zkušenosti.

 

Proti krizi bojujeme zvyšováním účinnosti, zvyšováním produktivity a snižováním nákladů. Dělejte to také tak a budoucnosti se nemusíte bát.  Ono Vám ale možná ani nic jiného nezbude, než chovat se hospodárně a ekonomicky.

 

Musíte si vybrat. Buď bude dům sloužit Vám, nebo vy budete bez tepelného čerpadla  sloužit pasivnímu domu.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články: 

Nízkoenergetický RD a tepelné čerpadlo

Zahrada – zdroj energie pro dům

Jak vybírat tepelné čerpadlo


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Tepelná čerpadla pro ND a PD d - Autor: Petr 23. 11. 2009
 Tepelná čerpadla pro ND a PD d - Autor: Ing. Pavel Sýkora 23. 11. 2009
 Pasivní domy. Mýty, zbožná přá - Autor: Ing. Pavel Sýkora 23. 11. 2009
 Není pravda, že tepelné čerpad - Autor: Ing. Pavel Sýkora 23. 11. 2009
 Od roku 2021 se v EU budou sta - Autor: Ing. Pavel Sýkora 25. 11. 2009
 Kdo nebude spořit, dopadne jak - Autor: Nefinančník 7. 12. 2009
 Kamarád nmá byt, nezateplený,  - Autor: jim 17. 12. 2009
 Přesně dle předpokladů. Levná doba skončila.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 26. 1. 2010
 Dotace je dnes 200 000 Kč.  - Autor: no neberte to 18. 9. 2010
 Jo jo, měď bude zdražovat rychle - Autor: čtenář 5. 12. 2010
 Topí to velmi dobře. Do 20 000,- Kč / rok dům  - Autor: Anton 4. 7. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl