Studna topí za vás

Studna topí za vás

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Geniálně jednoduché, vysoce účinné. Berete vodu ze studny a tím teplem topíte. Jde o systém tepelných čerpadel voda voda. Některými firmami zatracovaný, jinými chválený. Pod heslem „Studna topí za vás“ jej v ČR již před 9 lety propagovala firma KODEK. Od té doby realizovala stovky instalací tepelných čerpadel. Od rodinných domků, po fabriky a horské chaty.



studna-topí.jpgNa obrázku je velmi jednoduché řešení. Investor ve sklepě vykopal 3 m hlubokou studnu. Cca za 2 dny práce. Spustil do ní studniční skruže. Do 3 týdnů by zde mělo topit tepelné čerpadlo 17 kW. Se speciálními trubkovými výměníky. Tyto jsou nenáročné na kvalitu vody.

 

Výhody 

Nízká investice. Vysoká účinnost ( topný faktor 4 – 6), nezávislý na počasí. Další výhodou je použití vody z vlastní studny v domácnosti. To jsou nemalé úspory. Vodovody a kanalizace v dané oblasti nedávno koupil zahraniční investor. To znamená růst cen vodného a stočného. Teplota vody zde ve studni je poměrně vysoká. + 15 o C. Systém tepelného čerpadla tedy bude daleko účinnější, než hlubinný vrt.

 

Rizika

Před realizací bulo nutno provést čerpací zkoušku. Zda studna bude mít kapacitu. Požadovaná vydatnost 0,5 – 0,9 l/s.

 

Účinnost

Mnohem vyšší, než hlubinný vrt. Cena investice je však daleko nižší.

 

Povolení

Vzhledem k okolnostem bylo velmi jednoduché. Jinak ovšem ostatní investoři, kteří mají zájem o studny, vrtají co nejrychleji. Nyní se studny vrtají na ohlášku průzkumného vrtu, od 1.1. 2008 to bude mnohem složitější !!!

 

Zajímavé zkušenosti z hydrogeologického  průzkumu

Minulý týden se prováděl hydroprůzkum kdesi na Východní Moravě. Přítomen byl i proutkař. Stále říkal, cítím tady uran. Moc jsme mu nevěnovali pozornost. Pak se prováděl další hydroprůzkum v Rožnově. U Ing. „ Baňaře.“ ( absolventa  báňské Vš v Ostravě)  Ten nám říkal své zkušenosti z jisté lokality na Moravě.

 

 „Fotil jsem několikrát vzorky horniny. Nikdy nevyšla žádná fotka. Bylo mně to divné. Vzal jsem si na podniku ( za komunismu)  Greiger Millerův počítač ( k analýze radioaktivity)  a táhnul jej na kopec. Jen to bzučelo. Náhle přiběhnul rozlícený sám generální ředitel. Já Vás nechám vyhodit, řval jak tur.  Vy jste prozradil státní tajemství. Že jsou zde tajné státní zásoby uranu !“

 

V zemi je všechno možné. Mírně radioaktivní vodu jsme měli i ve studních v Krkonoších. Toho smolince ( ruda k získávání uranu) bude v ČR asi stále ještě dost. Asi nám všechno neodvezli sověti z Jáchymova. Uran, s klesajícími zásobami zemního plynu a ropy , začíná být strategickou surovinou.

 

Smolinec je i v kopci Inovci. Na Slovensku.  Je zde ale tlaková třetihorní voda. Za minulého režimu měli strach vodu z kopce vypustit. Mohlo by dojít k „nečekaným pohybům kopce.“

 

Kvalita je o informacích, ne o penězích.

  

Autor:Ing. Sýkora Pavel

zdroj: www.kodek.cz

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Studna topí za vás - Autor: Ing. Sýkora 4. 1. 2008
 Studna topí za vás - Autor: Ing. Sýkora 4. 1. 2008
 nevěřím - Autor: já 18. 2. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl