Sálavé vytápění

Sálavé vytápění

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Je to dnes hit. Nerealizujete radiátory, nerealizujete podlahové vytápění, instalujete do bytu pouze infračervené zářiče. Jaké jsou zkušenosti?



Obrázek Sálavé_teploJiž před 10 lety jsem potkal jednoho prodejce. Podával speciální deskové topné panely. O příkonu pouze několik stovek wattů. Tvrdil, že tyto panely se namontují na stropy, popř. zdi. Sálají teplo. Což je velmi příjemné a ekologické.Nenahříváte vzduch, neohříváte předměty a zdi, ale vzniká zde pouze pocit tepla. Říkal, že jeden panel má nad postelí. Vždy, když si lehne nad postel, příjemným teplem usne.  Později jsem se dozvěděl, že shání radiátory, neboť dům mu začal plesnivět.

 

V Kroměříži, v jedné panelové hale sídlila firma. Hala byla projektována jako sklad náhradních dílů před rokem 89. Tedy tepelně izolační vlastnosti velmi špatné. Výroba – montáž elektrorozvaděčů. Topení měli vyřešeno plynovým zářičem světelným. Hala byla vysoká, plynový zářič fungoval jako slunce. Lidem bylo horko na hlavy a zima na nohy. Byli často nemocní. Přes vánoce se v hale netopilo. Po vánocích byla námraza na vnitřních stěnách !

 

Uvedené foto je z jednoho kulturního domu. Na stropě je několik řad sálavých černých plynových zářičů. Tyto berou kyslík z místnosti. Na hlavy je všem horko, na nohy zima. Navíc po instalaci registrů do kulturního sálu se změnil  původní ráz. Vypadá to zde jako ve fabrice.  

 

Obdobné kulturní sály v okolních vesnicích mají nejčastěji radiátory. Vypadá to mnohem kulturněji a je to příjemnější. Kulturní sály nelze vytopit  jen podlahovým vytápěním. Jako zdroje tepla slouží plynové kotle, automatické ekol. kotle i tepelná čerpadla.

 

Z důvodu těchto negativních  vlastností zářičů různého druhu, bych do rodinných domků doporučoval raději příjemné podlahové vytápění, stěnové, stropní, nebo celoplošné, popř. radiátory.

 

Autor: Ing. Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl