Povinnost dodatečně instalovat akumulační nádobu

Povinnost dodatečně instalovat akumulační nádobu

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Jak určitě víte, od září 2022, již bude zakázáno topit v kotlech 1. a 2. třídy a kotlech bez štítků. Pro přesnost v teplovodních kotlech nad 9 kW příkonu. Proto se výrobci v minulosti nějak snažili dostat své výrobky do 3. třídy.



Srovnání

snadné a rychlé srovnání. Pokud jde z komína černý dým, jsou emise CO nad 3 000 mg/m3. Černý dým znamená, že vám z komína utíká nespálené palivo. Tedy letí Vám peníze komínem ven.

3. třída kotlů musí mít emise do 3 000 mg/m3

4. třída kotlů musí mít emise do 1 000 mg/m3

5. třída kotlů musí mít emise do 500 mg/m3

Seřízení kotlů

Opravdu, již jsme naměřili na neseřízené kotelně tak vysoké emise, že by stačilo jedno nadechnutí kouře a byli byste mrtví. Kvalitní seřízení těchto větších kotlů ve firmách je velkou výhodou pro majitele. Seřízením kotle klidně ušetří i 70 q paliva. A na komíně nebude žádný dým. Ale zpět k výrobcům kotlů. Mnozí výrobci kotlů dokázali sice udržet emise pro 3. třídu kotlů při jmenovitém výkonu, ale nedokázali splnit emise při výkonu sníženém na 30–35 %. Proto kotel sice má třídu 3, ale v technické dokumentaci ke kotli s podmínkou instalace akumulační nádoby. Bez akumulační nádoby mají mnozí lidé kotel třídy 2, a ani o tom často nevědí.

akumulační nádoba

A zde se dostáváme k zákazu provozu kotlů po září 2022 první a druhé třídy. Tedy, po tomto datu již není možné takový kotel provozovat vůbec. Po termínu září 2022, což je za chvíli, už nebude možné topit v kotlích 1. a 2, třídy, případně v kotlech bez štítků. A v tomto případě nelze topit bez akumulačních nádob. Velmi zajímavé akumulační nádoby dodává například firma masterenergy.cz Jsou to nádoby s vestavěným bojlerem, takzvaně plovoucím bojlerem a solárním výměníkem. Nádoba vám tak zajistí i ohřev TUV, ale i možnost připojení solárního systému.

4. vlna kotlíkových dotací

Pro rekonstrukci kotelny lze využít 4. vlnu kotlíkových dotací. Ta má být tentokrát určena i pro rekreační objekty, chaty a chalupy. Ale lze využít i dotační program Nová zelená úsporám například pro solární systém. Proč nemít teplou vodu jaro, léto, podzim zadarmo?

vám šťastnou ruku při volbě technologií. Tak, aby vám nová kotelna spolehlivě sloužila několik desetiletí, a aby vám šetřila peníze. Dům, který má velmi nízké náklady na energie je lepší než penzijní spoření. Vhodně rekonstruovaný starší dům, nebo jen optimalizovaná kotelna, může dosáhnout daleko lepších parametrů než mnohá uspěchaná novostavba. Například tento asi 100 let starý, kamenný dům u výcvikového prostoru Jince má tepelné čerpadlo s měděným zemním kolektorem a dřevoplynový kotel na všechno. Litinový prepperský kotel. Na dřevo, černé uhlí i hnědé uhlí. Není tedy závislý na jednom druhu paliva a mlže topit i samotížkou. Tedy bezelektrický provoz.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 23. 7. 2021

     



bydleti.cz


Životní styl