Podlahové topení a vhodné podlahové krytiny. Lze mít na podlahovém topení parkety nebo plovoucí podlahu?

Podlahové topení a vhodné podlahové krytiny. Lze mít na podlahovém topení parkety nebo plovoucí podlahu?

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Chtěl bych moderní, úsporné a komfortní podlahové vytápění. Mohl bych použít jako podlahovou krytinu dřevěné desky, popřípadě dřevěné parkety? Ne, zní odpověď firem, které s tím nemají zkušenosti. Možná, ale špatně by to topilo. Zní odpověď o něco zkušenějších firem. Jak to tedy je?



podlahové topení 001.jpgIdeální krytinou pro podlahové vytápění je dlažba. Hlavně v Německu je oblíbená. I v České republice ale můžeme vidět stále více rodinných domků, které mají v obou patrech dlažbu. Není to drahé, dlažba je na věky, snadno a rychle se uklízí.

 

Výkon podlahového otopného systému je nejvyšší. Cca 180 W/m2. Nejvíce se ale u podlahového otopného systému používá lamino. Plovoucí podlaha. Chce to jen malinkou úpravu proti montážním předpisům výrobce. Výkon podlahovky je velký cca 120 W/m2. Na toto lamino lze položit i koberec. Ne však těžký, izolační.

 

Dost často vídávám přímo na betonu položený běžný koberec. Topí to velmi dobře. Dům je útulný, s koberci.

 

Parkety také topí velmi dobře. Stejně tak palubky. Vzniká však jiný problém, než tepelná vodivost. Sesychání. Viděl jsem parkety, po dvou letech provozu podlahového vytápění. Realizovala to firma, která s tím neměla zkušenosti. Seschly se. Hrůza.

 

Naopak, na fotce můžete vidět perfektně provedené parkety, po 3 letech provozu. Realizační firma jezdí na pravidelné školení do Německa. Má tedy zahraniční Know- how. Parkety nejsou závratně drahé. Vyrábí se na východním Slovensku.

 

Zkušenosti, to je to, čím se odlišuji zkušené firmy, od těch začínajících. Ty Vám samozřejmě nikdo neřekne zadarmo.  Kvalita práce je pak diametrálně odlišná.

 

Autor:  Ing. Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

Podlahové topení snadno a levně I - Výhody nevýhody 
Podlahové topení snadno a levně II - Zalévání betonem


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Podlahové topení a vhodné podl - Autor: Václav Tomalik 18. 5. 2007
 Podlahové topení a vhodné podl - Autor: pepa 22. 1. 2008
 Naše topenářský firma je tam v - Autor: Ing. Sýkora 15. 11. 2008
 anhydrid - Autor: Šubrt 18. 11. 2008
 anhydrid - Autor: Ing. Sýkora 18. 11. 2008
 anhydrid - Autor: Šubrt 18. 11. 2008
 anhydrid - Autor: Ing. Sýkora 18. 11. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl