Plynové krby

Plynové krby

Kategorie: TEPLO DOMOVA

abortion pill usa legal

name of abortion pill in u

Romanticky a úsporně: Hodina provozu plynového krbu za méně než 8 Kč



Teplo, útulno, romantika… Asociace, které krb vyvolává, jsou u většiny lidí veskrze pozitivní. Jak se však rozhodnout mezi praskajícím dřevem a krbem na plyn? Oba typy mají svoje pro a proti, záleží tak na mnoha faktorech. Chcete krb používat spíše jako dekoraci, nebo by měl umět vytopit místnost? Kolik jste ochotni věnovat času na vytvoření romantické atmosféry? Nejen toto je potřeba zvážit před finálním rozhodnutím.

 

Krb na dřevo

 

Tradičně se považuje za nekorunovaného krále pohodové atmosféry. Pohled do plápolajícího ohně má v sobě něco velmi magického, ovšem romantika je vykoupena některými nevýhodami. Samotná výstavba krbu je poměrně finančně náročná (jedná se min. o desítky tisíc Kč), k zatopení je pak třeba mít tvrdé nebo polotvrdé dřevo, které, na rozdíl od ostatních druhů, nevystřeluje jiskry. Balík o hmotnosti 15 kg vyjde na 50-100 Kč a do prodejny s krbovým dřevem je zpravidla potřeba ujet nemalou vzdálenost.

 

Otevřený krb není z dlouhodobého hlediska vhodný ani tak na topení, ale spíše na ozdobu. „Poměr tepla využitého k vytápění a tepla získaného spálením paliva se pohybuje mezi 10 až 20 procenty,“ uvádí se v odborných materiálech. Otevřený oheň sice ústřední místnost rychle vytopí, ale po jeho vyhasnutí teplo brzy vyprchá.

 

plynovy-krb-009.jpg

 

Krb na plyn

 

Posezení u krbu může být nejen romantické, ale i ekonomicky výhodné. Tato možnost se týká spíše krbů plynových. „V Čechách zatím nemají tradici. Proto se tyto výrobky vyvážejí hlavně do západní Evropy, největší zájem je v Belgii a Anglii,“ objasňuje Václav Bartoš ze společnosti Karma, která krby vyrábí.

 

Plynový krb má oproti tomu na tuhá paliva i další přednosti. I když zevnějškem jsou si oba typy krbů podobné, využití plynu jako paliva poskytuje možnost velmi přesné regulace. Díky zabudované elektronice lze, na rozdíl od klasických krbů, velmi snadno nastavit požadovanou teplotu v místnosti. K ovládání lze použít dálkový ovladač, čímž je docíleno maximálního pohodlí při obsluze. „Plynový krb vytopí až 180 m3 a finančně není jeho provoz náročný. Při plném výkonu 8,9 kW vyjde jedna hodina provozu na méně než 8 Kč,“ vysvětluje Lenka Hauptmanová, mluvčí Pražské plynárenské.

 

Vestavěný plynový krb si s romantikou krbu na dřevo v ničem nezadá. Plynový plamen prohořívá mezi poleny ze speciální keramické hmoty a iluze dřevěného ohniště je dokonalá. Další jasnou výhodou plynových krbů je i to, že velmi elegantně vypadající výrobek si k instalaci žádá navíc pouze vyvložkování komína. Odpadá nutnost shánění, skladování a příprava dřeva, vynášení popela a s tím spojená prašnost. Zatopit v plynovém krbu je otázka několika vteřin. Pohodu a romantiku příjemně sálajícího krbu si tak můžete velmi snadno dopřát každý den.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Karma - mrtví v domácnosti.  - Autor: tv sledovatel 5. 9. 2009
 Plyn nebude. Nabucco je bez pl - Autor: jako tako 5. 9. 2009
 n-oo já mám wawky a jsem živ - Autor: padrE 31. 8. 2010
 Krb - Autor: Míša 20. 9. 2017
 Krb - Autor: Sonia 27. 9. 2017
 Dřevo - Autor: Tomáš 25. 10. 2017
 Dřevo - Autor: Tomáš 25. 10. 2017
 Dřevo - Autor: Jarek 27. 10. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl