Plyn nebo tepelné čerpadlo?

Plyn nebo tepelné čerpadlo?

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Toť v pravdě hamletovská otázka. Být či nebýt. Mrznout v zimě a šetřit drahé teplo, nebo si užívat tepla levného zdroje? Vše se stále zdražuje, ceny se neustále hýbají, je nějaké porovnání skutečnosti?



tepelne-cerpadlo-008.jpgZnámý má dům v oblasti „Moravské Sibiře“. Je to u Vsetína, údolí je otevřenou pouze na sever. Je zde zima. Má dům 12 x 12,  2 patra. Nezateplený. Staré okna. Běžné radiátory. Dům je podsklepený. Pro 2 rodiny, 7 lidí. 2 bytové jednotky.

 

Ve sklepě byl dříve kotel na obyčejné uhlí. Spotřeba za sezonu byla opravdu 120 q. Tedy v dnešních cenách 43.200,- Kč. Později koupil automatický ekologický kotel. Spotřeba byla 120 q ořechu 2 tedy 23 400,- Kč. Oheň v kotle zapaloval 1 x za rok, palivo do zásobníku doplňoval 1 x za týden. Provoz kotle regulovat termostatem z obýváku.

 

Dále se vyskytly dotace na tepelná čerpadla. Za 2 dny vykopal ručně studnu a od té doby topí tepelným čerpadlem voda voda. Jeho rodiče jsou přesvědčeni, že topení tepelným čerpadlem je drahé. Za veškerou elektřinu pro dům zaplatí ročně 25 000,- Kč. Topení  pro tepelné čerpadlo i spotřeba elektřiny domu, lednička, pračka, mrazák,…

 

Sousedé vedle mají dům podobný, dokonce o 1 m menší. Topí zemním plynem. Ročně protopí 64.000,- Kč + 30.000 za elektřinu. Tedy 94.000,- Kč.

 

Co kdyby topil tolik opěvovanými peletkami?  S dovozem 430 Kč/q až 620 Kč/q.  Buďme optimističtí. Pak by to bylo  51.600,- Kč.

 

Ve srovnání se zemním plynem je topení tepelným čerpadlem vlastně zadarmo.

 

Zaplatíte elektřinu, která je dokonce levnější než u varianty zemní plyn a máte v tom i teplo. Pokud uvažujete o novostavbě a pořídíte si komfortní příjemné úsporné podlahové vytápění, náklady na vytápění tepelným čerpadlem ještě snížíte. Ale podlahové topení není podmínka pro tepelné čerpadlo. 80 % tepelných čerpadel topí do radiátorů.

 

Tedy roční náklady včetně elektřiny pro dům:

 

Porovnávejte srovnatelné.  Ceny energií budou stále jen růst. Pokud budeme velcí optimisté a budeme uvažovat růst jen 10 %, za 10 let uspoří tepelné čerpadlo ve srovnání se zemním plynem neuvěřitelných 653.434,- Kč. Ve skutečnosti je ale růst cen vyšší, úspory budou vyšší.

 

Zdroj: www.kodek.cz

Autor: Ing. Pavel Sýkora


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Plyn nebo tepelné čerpadlo? - Autor: trek 11. 10. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl