Plášťový bojler

Plášťový bojler

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Mít tak bojler, který bych mohl natopit běžným kotlem na tuhá paliva za 20 minut, nejpozději do 2 hodin. Abych nemusel dusit kotel. Taková myšlenka byla asi na začátku.



Plastovy-bojler-008.jpgStále asi ještě 450 000 domácností má doma „starý“ kotel na tuhá paliva. V drtivé většině na hnědé uhlí. Velmi malá část pak litinové kotle ne černé uhlí a koks. K těmto kotlům vždy v minulosti instalovali bojler, zpravidla 160 – 200 litrů. Výměníky těchto bojlerů mají malou plochu. Jen 0,6 m čtverečních. Není možné topit např. v létě kotlem jen do bojleru.  Tak malým výměníkem trvá ohřev vody i 6 hodin.  Bojlery jsou naštěstí   kombinované. Vodu v nich lze ohřívat i elektřinou. Dlouhá porevoluční léta byl noční proud poměrně levný. Cca 0,89 Kč / kWh. I tak ohřev vody elektřinou nebyl levný.  Během posledních 3 let však skokově zdražil na cca 1,60 Kč / kWh.  To máte denně pro 4 člennou domácnost 240 l teplé vody  v ceně ročně 10 – 16 000,- Kč.

 

Již před 10 lety se proto s úspěchem začaly na Valašsku vyrábět plášťové bojlery. Hlavní válec bojleru obklopuje ještě plášť s topnou ( radiátorovou ) vodou. Bojler je konstrukčně jednoduchý. Má velkou teplosměnnou plochu, starým kotlem na uhlí jej můžete nahřít za 20 minut až hodinu. Nemusíte tedy kotel dusit na snížený výkon doprovázený kouřivým komínem. Což nejen že je neekologické, navíc ale ničíte kotel. Zatopíte, nahřejete vodu a mizíte. Pokud máte dříví zdarma – odpad, máte teplou vodu zdarma. Topíte – li např. hnědým uhlím, je to kbelík uhlí,  tedy asi 3 500,- Kč ročně, což není mnoho. To je velmi zajímavé zvláště v topné sezoně.

 

Ceny bojlerů:

Ještě před skokovým zdražením nerezi stál 200 l nerezový plášťový bojler v kožence cca 20 000,- Kč. Dnes 300 l bojler nerezový je v ceně cca 40 000,- Kč. Ve srovnání s tím, ocelový bojler 300 l lze získat za 10 – 12 000,- Kč. Netečou, jsou spolehlivé.  

 

Hydromodul – malé tepelné čerpadlo.

Ideální kombinace k plášťovému bojleru. Nechce – li se vám topit, např. v létě, malé tepelné čerpadlo vám ohřeje vodu v bojleru na + 65 stupňů celsia v ceně cca 12 Kč / den. Tedy  asi 4 380,- Kč / rok při přímotopném tarifu, 3 504,- Kč nočním proudem.  To je výhodnější a spolehlivější, než solární systém.

Spolehlivě každý den, bez starosti, nezávisle na počasí a roční době.

 

A budete mít tedy 3 zdrojový bojler. Elektřina, kotel na tuhá paliva a malé tepelné čerpadlo. Jak vidíte, teplá voda může být velmi levná. Když se ví, jak na to.

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel  KODEK

Foto: Marta Sýkorová

zdroj: www.studnyvrty.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Mám plášťový bojler 150 l. Vyn - Autor: D. Lidečko 1. 8. 2008
 a kde je ten hydromodul do bojleru ?  - Autor: Antonín Topič 9. 7. 2012
 Moderní příprava TUV - přehled je třeba zde - Autor: Ing. Pavel Sýkora 9. 7. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl